Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska knjižnica objavila kitajske rokopise

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 01. 2015 / 08:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska knjižnica objavila kitajske rokopise

Z objavo besedil naj bi spodbudili dialog med vzhodom in zahodom ter poglobili medsebojno razumevanje.

Vatikanska knjižnica je prvikrat objavila obsežno izdajo kitajskih rokopisov in tiskovin iz svoje zbirke. Prvih 44 zvezkov so včeraj predstavili v Rimu. Gre predvsem za kitajska besedila in prevode misijonarjev, je po navedbah Radia Vatikan pojasnil prefekt knjižnice, msgr. Cesare Pasini. Kot primer je navedel italijanskega jezuita Mattea Riccija (1552-1610).



Kot je še pojasnil msgr. Pasini, želijo z objavo besedil spodbuditi dialog med vzhodom in zahodom ter poglobiti medsebojno razumevanje. Skupni projekt Vatikanske knjižnice in »Beijing Foreign Studies University« iz Pekinga je izredno pomenljiv tudi s cerkveno-političnega vidika. Vatikan in Kitajska nimata vzpostavljenih diplomatskih odnosov, odnos med državama pa velja za precej zapletenega.

Projekt po navedbah prirediteljev temelji na skupno štirih izdajah, obsega pa zgodovinske, teološke in literarne dokumente iz obdobja med 14. in 20. stoletjem. Vatikanska knjižnica sicer hrani okoli 3.000 rokopisov in tiskovin v kitajskem jeziku.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh