Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska lekarna »zaposlila« robota

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 08. 2019 / 08:26
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2019 / 08:56
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska lekarna »zaposlila« robota

Robot bo prevzel razvrščanje in popis zalog, inovativna tehnologija naj bi zmanjšala napake pri izdaji zdravil.

Vatikanska lekarna, ki deluje že 145 let, se odpira novostim: za razvrščanje in popis več kot 40.000 produktov bo odslej skrbel robot, kot je v včerajšnji izdaji poročal vatikanski časnik L'Osservatore Romano. Okoli 60 zaposlenim v lekarni bo pomoč nudil model robota »BD Rowa«, ki ga izdelujejo v Nemčiji.

Robot zdravila razvšča v skladišče in pri tem skrbno varčuje s prostorom, preverja rok uporabe in količine zalog ter pospešuje izdajo zdravil. Inovativna tehnologija naj bi zmanjšala napake pri izdaji zdravil. Kot je rečeno, bi se čakalna doba za stranke, dnevno se jih zvrsti okoli dva tisoč, lahko skrajšala za pol ure. Za zgodovinsko lekarno, kakršna je vatikanska, je bil že skrajni čas, »da začne stopati v korak s časom«, so zapisali v L'Osservatoreju. Poleg tega imajo stranke danes drugačne potrebe in želje. Če bo tehnika kdaj zatajila, bo večino težav mogoče odpraviti v največ štirih urah.

Vatikanska lekarna ni na voljo le za zaposlene v Vatikanu, temveč vsem uporabnikom, v okviru lekarne pa deluje tudi parfumerija.

Maja letos so v Vatikanu gostili dvodnevno konferenco o robotih in etiki. Mednarodno srečanje z naslovom »Robotics, AI, and Humanity« sta priredili papeški akademiji za znanost in družbene vede. Tema zasedanja so bili odnosi med človekom in strojem in družbene posledice teh odnosov, ter procesi avtomatizacije v industriji, kmetijstvu, izobraževanju in medicini, govora pa je bilo tudi o novih vidikih vojskovanja in umetni inteligenci.

L'Osservatore o ceni lekarniškega robota ne poroča.

Vir: Kathpress / Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh