Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska žandarmerija in druga svetovna vojna

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 02. 2020 / 10:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2020 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska žandarmerija in druga svetovna vojna

Nova knjiga razkriva Hitlerjeve načrte za ugrabitev papeža Pija XII.

Foto: Vatican Media

»Il Vaticano nella tormenta. 1940-1944« (Vatikan v viharju: 1940 – 1944) je naslov nove knjige, ki prinaša nove vpoglede v delo vatikanske žandarmerije v obdobju druge svetovne vojne. Med drugim poroča o Hitlerjevih načrtih za ugrabitev papeža Pija XII. in protistrategijah vatikanskih žandarjev.

Kako je vatikanska žandarmerija preživela drugo svetovno vojno, je italijanski zdravnik in zgodovinar Cesare Catananti raziskal v arhivih vatikanske žandarmerije in podatke zbral v obsežni knjigi. Po navedbah spletnega portala Vatican News na naslovnici lahko vidimo vojake, ki korakajo po Trgu sv. Petra. To je čas, ko Mussolini osebno naroča vohunjenje za duhovniki, kardinali in celo papežem. Tudi Hitler je trn v očesu cerkvene države: Katoliško cerkev vidi kot silo, ki bi se lahko izmaknila njegovemu poppolnemu nadzoru. Zato pripravlja načrte, kako bi ugrabil Pija XII. in ga iz Vatikana odpeljal v Nemčijo ali Liechtenstein.

V Vatikanu vse te temačne načrte poznajo, vendar je jasno: v primeru nemškega napada mala cerkvena država verjetno nima dovolj lastnih moči, da bi se zoperstavila Hitlerjevi vojski. Kaj storiti? Odgovor na to vprašanje je avtor Catananti našel v arhivu vatikanske žandarmerije.

Živi ščit

»V neugodnem primeru, da bodo možje, ki so zadolženi za obrambo vhoda v Apostolsko palačo, premagani, so vsi vojaki v skladu z ukazom poklicani, da se s častno stražo zberejo v papeškem stanovanju ter za svetega in častitega papeža tvorijo živi ščit,« zgodovinar navaja iz zaupnega dokumenta žandarmerije iz leta 1943. Pod naslovom »L’ora piu buia« – najtemnejša ura – je transkribiral več dokumentov, ki se tičejo morebitnega napada na Vatikan in papeža.

Knjiga pa ne opisuje le »temnih ur«, temveč dokumentira tudi solidarnostne akcije znotraj cerkvene države. Med opisanimi temami so tudi ukrepi za zaščito diplomatov, ki so pribežali v Vatikan, in beguncev iz koncentracijskih taborišč, ter še mnoge druge.

Knjiga z naslovom »Il Vaticano nella tormenta. 1940-1944. La prospettiva inedita dell'Archivio della Gendarmeria Pontificia« avtorja Cesareja Catanantija je konec letošnjega januarja izšla pri založbi Edizioni San Paolo. Knjiga ima 368 strani, zanjo pa je treba odšteti 25 evrov. Trenutno je na voljo le v italijanskem jeziku.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh