Zapri
Iskanje

Vatikanska zvezdarna: poletna šola za mlade astronome

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 07. 2022 / 08:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 09:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikanska zvezdarna: poletna šola za mlade astronome

Vatikanska zvezdarna: poletna šola za mlade astronome
Nekdanja letna papeška rezidenca v Castel Gandolfu. FOTO: Vatican Media
Zaradi koronaepidemije je bila tradicija prekinjena kar pet let, zdaj pa jo želijo v vatikanskem observatoriju nadaljevati: 25 mladih astronomov se bo lahko junija prihodnje leto udeležilo štiritedenske poletne šole v Castel Gandolfu.

Od leta 1986 observatorij na vrtu nekdanje papeške poletne rezidence nad Albanskim jezerom vsaki dve leti ponuja tovrstno izpopolnjevanje iz astrofizike. V preteklih letih je v poletni šoli sodelovalo več kot 400 mladih astronomov z vsega sveta. Junija prihodnje leto se bodo osredinili na to, kako ravnati s podatki v astronomskih raziskavah.

Kako se izuriti v ravnanju z astronomskimi podatki

»Čim zmogljivejši postajajo teleskopi, tem večja je masa astronomskih podatkov, program poletne šole pa bo mladim znanstvenikom pomagal pri obvladovanju in analizi bistveno večje količine astronomskih podatkov,« so ta teden sporočili iz observatorija. Vatikanska zvezdarna je tovrsten tečaj nazadnje ponudila poleti 2018.

Vatikanski astronomi, člani jezuitskega reda, opazujejo nebo že od leta 1582.

Poletna šola je namenjena diplomantom astronomije in doktorskim študentom prvih letnikov doktorskega študija. Vatikanski observatorij za udeležbo na poletnih tečajih pogosto izbere kandidate iz manj razvitih držav. Tečaji so brezplačni, fundacija observatorija pa lahko finančno pomaga pri potnih stroških in stroških bivanja.

Observatorij, ki stoji na vrtu nekdanje papeške poletne rezidence Castel Gandolfo v Albanskem gričevju, je eden najstarejših tovrstnih objektov na svetu. Vatikanski astronomi, člani jezuitskega reda, opazujejo nebo že od leta 1582. Observatorij je leta 1891 ustanovil papež Leon XIII.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh