Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vatikanske finance so postale preglednejše«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 10. 2013 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Vatikanske finance so postale preglednejše«

»Vatikanske finance so postale preglednejše«

Bonitetna agencija novi zakon za boj proti pranju denarja ocenjuje kot pomemben korak; ocena z »EE-« zvišana na »EE«.

Vatikan je v svojem finančnem poslovanju dosti bolj pregleden, ugotavlja neodvisna bonitetna agencija »Standard Ethics« v svoji včeraj objavljeni oceni držav. Ocena Vatikana se je z »EE-« zvišala na »EE«, po mnenju agencije s sedežema v Londonu in Bruslju pa se je Vatikanska država približala mednarodnim merilom za preglednost in preverljivost poslovanja. Kot najpomembnejši korak v tej smeri agencija ocenjuje novi zakon proti pranju denarja, ki je v veljavo stopil 8. oktobra letos. S tem zakonom se pristojnost vatikanskega finančnega nadzornega odbora AIF širi na na vse vatikanske ustanove. Agencija »Standard Ethics« je Vatikan na seznam držav, ki jih ocenjuje, sprejela februarja letos.

Ocena »EE« pomeni, da je Vatikan že v zgornji polovici pozitivno ocenjenih držav. Najboljšo oceno »EEE« so doslej prejele le štiri države: Danska, Islandija, Norveška in Švedska. Nemčija, Avstrija in še devet drugih držav so ocenjene z »EEE-«. Švica je kot naslednja po vrsti ocenjena z »EE+«. Z oceno »EE« se je Vatikan znašel v skupini z Italijo, Japonsko in Grčijo.

V nasprotju z drugimi bonitetnimi agencijami »Standard Ethics« države ocenjuje po merilih stanovitnosti in preglednosti, in sicer na temelju izhodišč Združenih narodov, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter Evropske zveze.






Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh