Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski astronomi ne zanikajo obstoja vesoljcev

Objava: 15. 05. 2008 / 10:37
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski astronomi ne zanikajo obstoja vesoljcev

V vesolju mogoče obstajajo nezemeljska bitja, kar pa ne nasprotuje veri v Boga, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pred kratkim izjavil glavni vatikanski astronom.

Glede na to, kako prostrano je vesolje, lahko domnevamo, da v njem obstajajo tudi druge oblike življenja, morda celo inteligentna bitja, je dejal Jose Gabriel Funes, jezuitski duhovnik, ki upravlja vatikanski observatorij.

"Tako kot je raznoliko življenje na Zemlji, je morda tudi v vesolju. Morda je Bog ustvaril tudi druga bitja, celo inteligentna. To ne nasprotuje naši veri, saj je božja stvariteljska svoboda neskončna, mi pa je ne moremo omejevati," je Funes povedal v pogovoru za vatikanski časopis L'Osservatore Romano.

"Tako kot imamo zemeljska bitja za 'brate' in 'sestre', ni razloga, da ne bi govorili o 'nezemeljskem bratu', saj smo vsi del stvarstva," je pojasnil Funes.

Kljub temu pa Funes ne verjame, da je Jezus obiskal tudi Nezemljane, saj naj bi bilo učlovečenje enkraten in neponovljiv dogodek, ne dvomi pa, da so tudi vesoljci, če obstajajo, na neki način deležni božje milosti.

Po njegovem mnenju znanost, zlasti astronomija, ne nasprotuje veri. S tem se je dotaknil teme, ki jo papež Benedikt XVI. pogosto obravnava, saj je raziskovanje odnosa med vero in razumom postavil v ospredje svojega papeževanja.

Biblija ni znanstvena knjiga in iskanje znanstvenih dejstev o vesolju in njegovem nastanku, ne izključuje vloge Boga pri stvarjenju sveta, meni Funes. Tako je tudi prepričan, da je teorija velikega poka najbolj razumna razlaga o nastanku vesolja. "Vseeno pa verjamem, da je Bog ustvaril vesolje in da naš obstoj ni naključje," dodaja.

Cerkev in znanstveno skupnost je pozval, naj pozabita razprtije, ki jih je sprožil Galileo Galilei pred skoraj 400 leti. "Cerkev je na neki način priznala svoje napake. Mogoče bi lahko zadevo rešila boljše, vendar je zdaj čas, da z dialogom in sodelovanjem zacelimo te rane."

Leta 1633 so Galileu sodili in ga prisilili, da je zanikal svojo teorijo o tem, da se Zemlja vrti okoli Sonca, ker je cerkev v tistem času učila, da je Zemlja središče vesolja. Leta 1992 je nato papež Janez Pavel II. sodbo Galileu razglasil za napačno, do nje pa naj bi prišlo zaradi "tragičnega medsebojnega nerazumevanja".

STA

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh