Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski državni tajnik praznuje 75 let

Objava: 02. 12. 2009 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski državni tajnik praznuje 75 let

Kardinal Bertone je najbližji papežev sodelavec

Nosilec druge najpomembnejše funkcije v katoliški Cerkvi, vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, je danes dopolnil 75 let. Bertone, ki je bil rojen v severnoitalijanskem mestu Romano Canavese blizu Torina, je na vodilnem položaju vatikanske kurije od septembra 2006. Že med leti 1995 in 2002 je kot tajnik Kongregacije za nauk vere tesno sodeloval s takratnim prefektom kardinalom Josephom Ratzingerjem. V Italiji pa redovnika salezijanca visoko cenijo tudi zaradi televizijskih komentarjev nogometnih tekem.

Tarcisio Bertone se je rodil 2. decembra 1934 kot peti v družini osmih otrok, takoj po končanem šolanju pa je vstopil v salezijanski red. Študij s poudarkom na cerkvenem pravu je zaključil na redovni univerzi v Torinu, kjer je leta 1989 prevzel mesto rektorja. Dve leti za tem ga je papež Janez Pavel II. imenoval za nadškofa v Vercelliju.

Leta 1995 je nastopil pomemben položaj tajnika Kongregacije za nauk vere, leta 2002 pa je prevzel vodenje genovske nadškofije. Naslednje leto je bil odet v kardinalski škrlat.

Dobro leto po nastopu papeške službe je Benedikt XVI. svojega nekdanjega sodelavca zopet poklical iz vatikanske kurije. Od tedaj kardinal Bertone papeža podpira pri vsakodnevnem vodenju katoliške Cerkve, obenem pa znatno prispeva k preoblikovanju vodilnih vatikanskih struktur. Svetega očeta zastopa na številnih potovanjih po svetu, hkrati pa prevzema vedno pomembnejšo vlogo kot cerkveni sogovornik v italijanski politiki.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh