Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski muzeji predstavljajo umetnine v kratkih video posnetkih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 04. 2021 / 12:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2021 / 13:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski muzeji predstavljajo umetnine v kratkih video posnetkih

Vatikanski muzeji predstavljajo umetnine v kratkih video posnetkih

V zbirki »Celata Pulchritudo« bo vsak mesec predstavljen nov eksponat.
Vatikanski muzeji so pripravili projekt, v katerem posebne razstavne eksponate iz svojih obsežnih zbirk predstavljajo v kratkih video posnetkih s spremljajočim besedilom, ki jih objavljajo na spletnem kanalu YouTube, na ogled pa so tudi prek uradne vatikanske spletne strani Vatican News. V zbirki kratkih filmov z naslovom »Celata Pulchritudo – prikrita lepota« bodo vsak mesec predstavili nov »zaklad«, so po navedbah avstrijskega Kathpressa sporočili iz muzejev.

Prvi posnetek je posvečen Belvederskemu torzu, fragmentu antičnega marmornega kipa sedečega moškega, ki naj bi ga v 1. stoletju pred Kristusom ustvaril grški kipar Apolonij Atenski. Torzo je bil eden od kosov v prvi papeški umetniški zbirki. Poleg tega umetnina velja za enega glavnih virov navdiha Michelangela Buonarrotija (1475-1564), ki naj bi torzo pogosto in natančno preučeval, tudi po več ur na dan. Po navedbah izvedencev iz Vatikanskih muzejev je umetnik napetost Ajantovih mišic poustvaril v moških aktih na stropu Sikstinske kapele.

Guido Cornini v video posnetku pojasnjuje, da so Michelangelove upodobitve »atletske in mišičaste, mišice imajo napete, kot da nekaj počnejo, čeprav v resnici ne počnejo ničesar. In ravno s to napetostjo mišic spominjajo na torzo, ki ga je Michelangelo videl in preučeval«.

Video posnetki so na voljo v petminutni in 90-sekundni različici

Kot poroča STA, so sprva mislili, da antični kip upodablja grškega junaka Ajanta, ki razmišlja o samomoru. Torzo so najprej postavili v palači Colonna na Kvirinalskem griču v Rimu, pozneje so ga preselili na osmerokotno dvorišče Vatikanskih muzejev.

Video posnetki so na voljo v petminutni in 90-sekundni različici. Zaradi koronaepidemije so Vatikanski muzeji trenutno še zaprti, italijanska vlada pa načrtuje, da bo muzeje in druge ustanove počasi začela odpirati v mesecu maju. V Vatikanu zaenkrat upoštevajo predlagane smernice. (YouTube video posnetek o Belvederskem torzu).

FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh