Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski nadzorni finančni urad je predstavil svoje prvo letno poročilo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 05. 2013 / 19:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski nadzorni finančni urad je predstavil svoje prvo letno poročilo

V letu 2012 posredovanje v šestih primerih zaradi sumljivih finančnih transakcij, dvakrat zaradi pranja denarja.

Vatikanski nadzorni finančni urad (AIF) je v letu 2012 v šestih primerih posredoval zaradi sumljivih finančnih transakcij, v dveh zaradi pranja denarja, je razvidno iz prvega letnega poročila, ki ga je urad včeraj predstavil v Vatikanu. V dveh primerih so v posredovanje vključili tudi vatikansko državno tožilstvo. Iz poročila je še razvidno, da je bilo v letu 2012 iz Vatikana v 1.782 primerih odvedene gotovine ali pa vrednostnih čekov v višini najmanj 10.000 evrov. V istem časovnem obdobju je bilo 598 denarnih prilivov v najmanj takšni višini. Od aprila 2011 morajo biti vatikanskemu nadzornemu finančnemu uradu prijavljeni vsi denarni posli v višini 10.000 evrov in več, bodisi v gotovini ali pa v vrednostnih čekih.

Več kot šestdeset strani dolg dokument je predstavil direktor omenjenega urada Rene Brülhart. Švicarski odvetnik, ki je pred tem vodil osrednjo ustanovo za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma v Lichtensteinu, je od lanskega novembra dalje na najvišjem vodstvenem položaju AIF. Predsednik urada je italijanski kardinal Attilio Nicora. Urad je decembra 2010 ustanovil upokojeni papež Benedikt XVI., da bi s tem povečal preglednost vatikanskega denarnega poslovanja in odpravil pomanjkljiva prizadevanja v boju proti pranju denarja ter vatikanske finančne posle prilagodil mednarodnim merilom. Z delom so pristojni pričeli aprila 2011.

Podatki kažejo, da Vatikan razpolaga z učinkovitim sistemom za prijavo sumljivih finančnih poslov, je zapisano v poročilu. Sveti sedež želi biti 'učinkovit partner' v boju proti pranju denarja in prikritemu financiranju terorizma na svetovni ravni. »Statistike in nagnjenja od leta 2012 so opogumljajoči in jasno kažejo, da se sistem nenehno izboljšuje«, je poudaril Brülhart. To je tudi rezultat tesnejšega sodelovanja med državnim tajništvom, žandarmerijo in državnim tožilstvom v Vatikanu. Poleg tega se je okrepilo tudi mednarodno sodelovanje. Seveda ni vse popolno, je zaključil Brülhart, »vendar smo na dobri poti.«

Finančni nadzorni urad je v poročilu še navedel, da so v letu 2012 sprejeli tri poizvedbe uradov iz tujine zaradi suma pranja denarja. V enem primeru je urad AIF sam poslal poizvedbo pristojnemu inozemskemu uradu zaradi pomankljivih podatkov o izvoru denarja. V letu 2011 je iz inozemstva prispelo sedem tovrstnih poizvedb.

Natančnejših podatkov glede suma pranja denarja in rezultatov poizvedb poročilo ne navaja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh