Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski »zunanji minister« med begunci v Bosni

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 03. 2022 / 13:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2022 / 13:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski »zunanji minister« med begunci v Bosni
Britanski nadškof Paul Richard Gallagher. FOTO: Tatjana Splichal

Vatikanski »zunanji minister« med begunci v Bosni

Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Gallagher je minuli konec tedna obiskal begunsko taborišče v Bosni in Hercegovini, kjer se je v sprejemnem centru Ušivak pri Sarajevu pogovarjal s številnimi migranti iz afriških in azijskih držav.

Nadškof Gallagher se je zahvalil tudi človekoljubnim organizacijam in prostovoljcem za njihovo predanost ljudem. Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, je bil vatikanski predstavnik na obisku v Bosni in Hercegovini od četrtka do nedelje.

Papeževega odposlanca so v Ušivaku sprejeli predstavniki Mednarodne organizacije za migracije (IOM) in tamkajšnje Karitas. Gostitelji so predstavniku Svetega sedeža sporočili, da je bilo v begunskem taborišču od odprtja oktobra 2018 nastanjenih okoli 22.000 ljudi in da trenutno tam biva 167 oseb, družin in mladoletnikov brez spremstva.

Srečanje z bosanskimi škofi

Karitas v Bosni je dejavna v več objektih za begunce v Bosni in Hercegovini ter pri številnih drugih projektih pomoči. V Ušivaku trenutno postavljajo skupno kuhinjo in »družabni kotiček« za tam nastanjene, kar so že uredili v begunskem taborišču Blažuj. Karitas v Bosni upravlja tudi pralnice v več objektih za begunce, da bi zagotovila oskrbo s svežim perilom. V sprejemnem centru Lipa pa cerkvena človekoljubna organizacija v sodelovanju z Rdečim križem pomaga tudi pri oskrbi pomoči potrebnih s hrano.

Nadškof Gallagher se je v Mostarju srečal s katoliškimi škofi Bosne in Hercegovine, s katerimi je obhajal tudi slovesno bogoslužje.

Nadškof Gallagher je iz Ušivaka odpotoval v Mostar na srečanje s katoliškimi škofi Bosne in Hercegovine, s katerimi je obhajal tudi slovesno bogoslužje. Njegov štiridnevni obisk v državi se je zaključil z obiskom romarskega središča Medžugorje. Tam so ga skupaj z domačim škofom Petrom Paličem sprejeli novi apostolski vizitator v Medžugorju, nadškof Aldo Cavalli, in tamkajšnji bratje frančiškani.

Bosna potrebuje tvorce miru

Že v petek se je vatikanski predstavnik v Sarajevu srečal s tričlanskim predsedstvom bosanske države in premierjem Zoranom Tegeltijo. Papež Frančišek se po besedah nadškofa Gallagherja zelo zanima za družbeno-politične razmere v Bosni in Hercegovini in iskreno podpira mirno sožitje med vsemi prebivalci. To je vatikanski »zunanji minister« poudaril tudi na srečanju z Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem in Miloradom Dodikom. Bosna, »kjer se različne kulture in izročila srečujejo in včasih trčijo drug ob drugega«, potrebuje ljudi, ki si prizadevajo za mir in ki ne sejejo sporov in delitev, je nadškof Gallagher pred tem poudaril pri bogoslužju v sarajevski stolnici.

Državno predsedstvo se je vatikanskemu diplomatu zahvalilo za »materialno, duhovno in politično« pomoč in podporo, ki jo Sveti sedež že desetletja namenja državljanom Bosne in Hercegovine.

Državno predsedstvo se je vatikanskemu diplomatu zahvalilo za »materialno, duhovno in politično« pomoč in podporo, ki jo Sveti sedež že desetletja namenja državljanom Bosne in Hercegovine, ter izreklo priznanje zavezanosti Vatikana medverskemu dialogu ter strpnosti in enakopravnosti med pripadniki vseh veroizpovedi.

Nalaganje
Nazaj na vrh