Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Medžugorje: na obisku vatikanski »zunanji minister«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 03. 2022 / 17:31
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2022 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Medžugorje: na obisku vatikanski »zunanji minister«
Vatikanski »zunanji minister« je danes odpotoval na štiridnevni obisk v Bosno in Hercegovino. FOTO: Vatican Media

Medžugorje: na obisku vatikanski »zunanji minister«

Nadškof Paul Richard Gallagher, v vatikanskem državnem tajništvu pristojen za odnose z državami, je danes odpotoval na štiridnevni obisk v Bosno in Hercegovino, kjer si kot najvišji predstavnik Svetega sedeža želi ogledati tudi Marijino romarsko središče Medžugorje.

Kot so iz Vatikana sporočili na družbenem omrežju Twitter, so predvidene postaje nadškofovega obiska prestolnica Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Ušivak in Medžugorje. Nadškof Gallagher se bo med drugim v Sarajevu pogovarjal s tamkajšnjimi politiki. Srečal naj bi se s svojo bosansko kolegico Bisero Turković ter člani tamkajšnjega predsedstva in parlamenta, v Ušivaku pa je predviden obisk begunskega taborišča. V nagovorih med bogoslužji v Sarajevu, Banja Luki in Mostarju bo vatikanski »zunanji minister« izpostavil tematiko miru in sprave.

Pogled na Sarajevo. FOTO: Vatican Media

Nadškof Gallagher bo v nagovorih med bogoslužji v Sarajevu, Banja Luki in Mostarju izpostavil tematiko miru in sprave.

Skrb zaradi naraščajočih napetosti

Vatikan je v zadnjih mesecih večkrat izrazil zaskrbljenost, da bi se napetosti med narodnostno-verskimi skupinami v Bosni in Hercegovini lahko znova razplamtele. Papež Frančišek je Sarajevo obiskal leta 2015, natančno dvajset let po podpisu Daytonskega mirovnega sporazuma, ki je končal bosansko vojno (1992-95).

Sveti sedež Marijinih prikazovanj v Medžugorju še ni priznal kot pristnih, kljub temu pa je papež Frančišek razširil pastoralno oskrbo za množice romarjev, ki se zgrinjajo v Medžugorje.

Nalaganje
Nazaj na vrh