Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Več dima kakor ognja«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 02. 2016 / 14:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Več dima kakor ognja«

Dopisovanje Janeza Pavla II. s poljsko-ameriško filozofinjo: pravzaprav nič novega.

V teh dneh so na malih zaslonih v nekaterih zahodnoevropskih državah predvajali dokumentarni film britanske medijske hiše BBC o večdesetletnem prijateljskem razmerju nekdanjega papeža Janeza Pavla II. s poročeno žensko. Ob tem so avtorji filma jasno poudarili, da nikoli ni bilo nikakršnih dokazov, da bi Karol Wojtyla kdaj prekršil celibat. Vendarle pa naj bi bila poročena mati treh otrok in poljski duhovnik več kot trideset let »tudi čustveno izredno povezana«.



BBC-jev dokumentarec so najprej predvajali v Veliki Britaniji, o čemer je poročal tamkajšnji časnik Guardian in v prispevku, sicer brez navedbe vira, zapisal, da se je Vatikan od filma distanciral. Film naj bi po mnenju Guardianovih časnikarjev vseboval »več dima kakor ognja«.

Sodeč po dosegljivi dokumentaciji je imel tedanji krakovski kardinal Karol Wojtyla (1920-2005) od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja intenzivno prijateljsko razmerje s poljsko-ameriško filozofinjo Anno-Tereso Tymieniecko (1923-2014), ki naj bi trajalo vse do papeževe smrti 2. aprila 2005. To naj bi bilo v krogih najbližje papežu splošno znano. Novost v dokumentaciji, ki so jo zbrali avtorji BBC-jevega filma, je več sto pisem in zasebnih fotografij, ki dokumentirajo duhovno povezanost Janeza Pavla II. in Tymieniecke.

Prijateljevanje naj bi se pričelo v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je Tymieniecka krakovskemu kardinalu ponudila, da njegovo leta 1969 objavljeno delo »Oseba in dejanje« prevede v angleščino. Iz dopisovanja o filozofskih vprašanjih se je hitro razvila zelo osebna korespondenca. Kot kaže dokumentacija, je kmalu prišlo tudi do osebnih srečanj, skupnih sprehodov in smučarskih izletov.

Iz dokumentacije pa ni razvidno, do kolikšne mere si je bil z globokimi čustvi do ženske, ki je izhajala iz poljsko-francoske plemiške družine, na jasnem kardinal Wojtyla. Stika z njo dokazano ni prekinil, ravno nasprotno: vztrajal je pri njem in poudarjal, da je to prijateljstvo zanj »Božji dar«. Še dan pred smrtjo papeža ga je filozofinja obiskala v bolnišnici.

Že leta 2009 so pozornost svetovne javnosti vzbudile govorice o še enem tesnem prijateljskem razmerju Karola Wojtyle s poročeno žensko. 94-letna Wanda Potawska, psihiatrinja, ki je preživela koncentracijsko taborišče, je takrat objavila knjigo o svoji korespondenci s poljskim duhovnikom. Karol Wojtyla ji je od srede prejšnjega stoletja pomagal, da je predelala svoja doživetja iz koncentracijskega taborišča.

Vatikan pa je po burnem odzivu medijev vendarle komentiral ugibanja o odnosu med nekdanjim papežem in Tymieniecko in ob tem ostro zavrnil, da bi šlo za kakršno koli neprimerno razmerje. Po besedah namestnika vatikanskega tiskovnega predstavnika, Grega Burkea, korespondenca, predstavljena v BBC-jevem dokumentarcu, sploh ni »odkritje«. Znano je, da je poljski papež s številnimi osebami moškega in ženskega spola gojil globoke prijateljske vezi, »zato ta pisma ne bodo nikogar razburila«.

Dolgoletni osebni tajnik Karola Wojtyle, danes krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz, pa je dejal, da »vsi tisti, ki so živeli ob strani Janeza Pavla II., dobro vedo, da ni nikakršnih razlogov za zlonamerna ugibanja ali teorije zarote«. Nekdanji papež je bil »svoboden mož, vsem na očeh, živel je brez kompleksov, ker je bil izjemno čista osebnost, spoštoval je vsakega človeka in njegov življenjski položaj. To je edini ključ za razlago njegovega zglednega in svetniškega življenja.«

Vir: Kathpress / CNA

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh