Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot 100.000 koronasmrti na območju Amazonije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 08. 2021 / 04:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2021 / 18:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več kot 100.000 koronasmrti na območju Amazonije
Območje Amazonije v Latinski Ameriki FOTO: Vatican Media

Več kot 100.000 koronasmrti na območju Amazonije

Na območju Amazonije v Latinski Ameriki je po podatkih Panamazonske cerkvene mreže REPAM zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo že 100.037 oseb.

Doslej so, kot poroča spletni portal Vatican News, uradno zabeležili 3.500.761 okužb.

Statistika zajema podatke pristojnih zdravstvenih ustanov iz Kolumbije, Peruja, Ekvadorja, Bolivije, Brazilije, Surinama, Gvajane in Venezuele. Panamazonska mreža REPAM pripravlja obsežna mesečna poročila, pa tudi tedensko statistiko o razmerah na območju Amazonije, saj želi natančno dokumentirati učinke koronaepidemije na tam živeča staroselska ljudstva.

Na območju Amazonije potrebujejo več cepiva, če se želijo uspešno boriti proti virusu.

Žal podatki po mnenju pristojnih niso povsem natančni in je število umrlih še višje, saj je na določenih območjih zelo težko zbrati potrebne informacije.

Kot poudarjajo v zadnjem poročilu, na območju Amazonije potrebujejo več cepiva, če se želijo uspešno boriti proti virusu.

Pomanjkanje zdravstvene oskrbe

Koronaepidemija je še očitneje izpostavila pomanjkanje zdravstvene oskrbe, ki pesti celotno območje, posebej v zadnjih 16 mesecih, ko so ljudje doživljali resnično tragične izkušnje zaradi pomanjkanja osnovnega zdravstvenega varstva, kisika, zdravil in zaščitnih sredstev, kot so maske in razkužila.

Premalo cepiva in lažne informacije

REPAM obžaluje, da je trenutno veliko negotovosti glede cepljenja prebivalcev Amazonije, saj je število cepljenih vedno dosti nižje od pričakovanega. Pri tem največ težav povzročata pomanjkanje cepiv in širjenje lažnih informacij.

Nezadostne količine cepiv za prebivalce na območju Amazonije kažejo »malomarnost in pomanjkanje resnosti večine nacionalnih vlad na tem področju v boju proti koronaepidemiji«, so zapisali v poročilu. Po drugi strani se širi veliko lažnih informacij, od zanikanja epidemije do resnosti stanja, ki jih širijo politični in verski skrajneži. Mnogi staroselci tem pripovedim verjamejo in zavračajo nujno potrebno cepljenje.

#VaccineAmazon

Cepimo Amazonijo!

Panamazonska mreža REPAM poziva vse pristojne vlade, naj zagotovijo dovolj cepiva za svoje državljane in naj priskrbijo potrebne količine za prebivalce Amazonije v vseh državah. Pri tem »ne smejo spregledati težav in krikov na pomoč, predvsem med najbolj ubogimi in ranljivimi«.

V ta namen so pri omenjeni mreži začeli kampanjo na družbenih omrežjih, s katero ob uporabi ključnika #VaccineAmazon vabijo ljudi, naj se cepijo in naj ne nasedajo lažnim informacijam. Njihove skupnosti spodbujajo, naj to konkretno dejanje storijo za skupno dobro. S podobno kampanjo »Say yes to the vaccine! Get vaccinated!«, ki se začenja ta mesec, pa REPAM želi med ljudmi ozavestiti pomen precepljenosti prebivalstva v boju proti epidemiji, ki naj bi dosegel obsežme in trajne učinke.

Nalaganje
Nazaj na vrh