Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot 40 ukrajinskih mest tarča ruskih napadov

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 26. 05. 2022 / 13:04
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 14:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več kot 40 ukrajinskih mest tarča ruskih napadov
92. dan vojne v Ukrajini. Prizor iz mesta Severodoneck. FOTO: Twitter

Več kot 40 ukrajinskih mest tarča ruskih napadov

Ruske sile so po navedbah Kijeva napadle več kot 40 mest v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine. V srditi ofenzivi ruske sile še naprej skušajo obkoliti Severodoneck in Lisičansk.

Ruske sile, ki si prizadevajo prevzeti popoln nadzor nad regijama Doneck in Lugansk, še naprej vodijo srdito ofenzivo na vzhodu Ukrajine. V zadnjih napadih so uničile ali poškodovale 47 civilnih objektov, vključno s 38 hišami in šolo. »V obstreljevanju je umrlo pet civilistov, 12 jih je bilo ranjenih,« poročilo ukrajinske vojske navaja BBC.

Rusi se vse bolj približujejo mestu Severodoneck, ki je pred vojno imelo sto tisoč prebivalcev. Včeraj je guverner regije Sergij Gajdaj dejal, da so ruske enote napredovale tako blizu mesta, da lahko nanj streljajo z minometi. Po njegovih besedah je mesto »preprosto uničeno«.

Kako težke so razmere v Donbasu je prek Twitterja sporočil tudi ukrajinski veleposlanik na Hrvaškem Vasyl Kyrylych. Kot je zapisal, je ruska vojska aktivirala vse sile in da okupator želi tam uničiti vse, kar se da.

Zelenski okrcal mednarodno skupnost

V nekaterih delih vzhodne Ukrajine je »sovražnik očitno v prednosti glede opreme in števila vojakov«, a se ukrajinske sile upirajo izjemno nasilni ofenzivi, je sinoči v rednem videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Hkrati je ponovil pozive Zahodu k pomoči v orožju. 

Hkrati je mednarodno skupnost okrcal, da preveč pozornosti namenja interesom Rusije in premalo interesom Ukrajine. Posebej se je obregnil ob nekdanjega ameriškega državnega sekretarja Henryja Kissingerja, ki je namignil, da bi Ukrajina za končanje vojne morda morala žrtvovati del ozemlja. Kissinger je namreč udeležencem Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal, da bi bila idealna vrnitev v »status quo« pred rusko invazijo 24. februarja.

Kijev Moskvo obtožil izsiljevanja

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki se mudi v Davosu, pa je Rusijo obtožil izseljevanja. Moskva je namreč ponudila odpravo blokade črnomorskih pristanišč v zameno za odpravo sankcij, ki jih je proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini uvedel Zahod. 

»Boljšega primera izsiljevanja v mednarodnih odnosih ne bi mogli najti,« je dejal Kuleba in pozval k nadaljnjim sankcijam proti Rusiji. Opozoril je še, da popuščanje tej državi še nikoli ni prineslo rezultatov.

Nalaganje
Nazaj na vrh