Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večer, posvečen slikarju Fortunatu Bergantu

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 17. 10. 2022 / 08:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2022 / 08:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večer, posvečen slikarju Fortunatu Bergantu
FOTO: Jožef Pavlič

Večer, posvečen slikarju Fortunatu Bergantu

Društvo sv. Jakoba Kamnik je 14. oktobra namenilo svoj »kulturni večer« enemu najbolj prepoznavnih in svojskih pa tudi mojstrskih baročnih slikarjev, Fortunatu Bergantu, ki se je rodil leta 1721 v bližnjih Mekinjah, umrl pa leta 1769 v Ljubljani. Ploščo ima na Pernetovi hiši na Grabnu v Kamniku.

V pomemben kulturni dogodek je uvedla predsednica društva dr. Marjeta Humar, slikarja pa je predstavil njegov dober poznavalec umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbelj, ki je pred leti v zagrebškem muzeju za umetnost in obrt odkril izvirni Prešernov portret.

Umetnostni zgodovinar Ferdinand Šerbelj. FOTO: Jožef Pavlič

Poleg njega tudi Bergantovi sliki Prestar in Ptičar, ki sta veljali za izgubljeni, znani sta bili le s črno-belih fotografij. Vse štiri slike je pokazal tudi med predavanjem.

FOTO: Jožef Pavlič

FOTO: Jožef Pavlič

Dr. Šerbelj je številne obiskovalce predavanja popeljal od prvih Bergantovih del na slovenskih tleh, bivanja v Senju in slikanja po Liki, študija v Rimu, kjer se je posvečal predvsem preučevanju in upodabljanju aktov in za dve moški upodobitvi celo dobil prvi nagradi, vrnitvi v Slovenijo in zelo plodovitem ustvarjanju na naših tleh. Med drugim mojstrskih portretov, ki so jih lahko videli obiskovalci lanskoletne razstave v Narodni galeriji v Ljubljani, ki hrani številna slikarjeva dela, ogledali pa so si jih pod Šerbeljevim vodstvom tudi člani Društva sv. Jakob Kamnik.

FOTO: Jožef Pavlič

Veliko Bergantovih del, posebej nabožnih, je mogoče videti tudi po slovenskih cerkvah. Z njimi je slikar izpričal svojo globoko religioznost, pa tudi poznavanje svetih oseb. Razvil je svoj prepoznavni slog slikanja, s katerim se je uvrstil med najboljše in najizrazitejše baročne slikarje pri nas.

Marjeta Humar se je predavatelju zahvalila tudi z zadnjim Kamniškim zbornikom, v katerem še pričakuje njegov strokovni prispevek o velikem umetniku – Fortunatu Bergantu. FOTO: Jožef Pavlič

Šerbeljeva predstavitev je velikega umetnika še bolj približala njegovim občudovalcem, najprej pa seznanitvi z njegovimi deli in slikarskim mojstrstvom in izpovedno močjo Kamničanov in okoličanov, ki so ta večer res uživali v slikovnih prikazih in obrazložitvi Bergantovih (Wergantovih) umetnin. Hvaležni so zapuščali dvorano Frančiškanskega samostana v Kamniku in gostoljubje kamniškega frančiškanskega gvardijana p. Cirila Božiča.

Kupi v trgovini

Umetnost življenja
Duhovna rast
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh