Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večina članov anglikanske škofovske konference podpira žensko škofovstvo

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 23. 05. 2012 / 08:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Večina članov anglikanske škofovske konference podpira žensko škofovstvo

Na posvetu v Yorku so razpravljali tudi o ukrepih za tiste župnije, ki ne bodo pripravljene sprejeti škofinje.

Škofje anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji so prižgali zeleno luč za ženske v cerkvenem vodstvu. Na srečanju v Yorku, ki je bilo zaprto za javnost, so škofje po navedbah britanskih medijev razpravljali tudi o predlogih ukrepov za tiste župnije, ki ne bodo pripravljene sprejeti škofinje. O škofovskem posvečevanju žensk bo generalna sinoda anglikanske Cerkve odločala v letošnjem juliju.

Po trenutnem stanju razprave sodeč naj bi skupnosti, ki bodo zavrnile žensko na vodstvenem položaju škofije, lahko zahtevale moško vodstvo. Sporna točka pa je, ali bi takšen 'nadomestni škof' deloval po navodilih uradne škofinje in ji bil na nek način podrejen. Nasprotniki škofovskega posvečevanja žensk podrejenost moških škofov odločno zavračajo.

Kot še poročajo tamkajšnji mediji, naj bi 'The House of Bishops', Škofovska zbornica, ena izmed treh zbornic generalne sinode, sprejela tudi pravne ukrepe, ki se bodo ozirali na pomisleke evangeličanskih in t.i. anglo-katoliških vernikov. Te skupine zavračajo žensko škofovstvo delno iz svetopisemskih, delno pa iz dogmatično-zgodovinskih razlogov.

Po navedbah časnika 'The Daily Telegraph' naj bi tako zagovorniki kot nasprotniki ženskega škofovstva dajali znamenja, da se ne bodo zadovoljili s kakršno koli kompromisno rešitvijo. Zagovorniki enakopravnega pristopa se bojijo, da bodo škofinje postale 'drugorazredne cerkvene voditeljice'. Na strani kritikov pa ni povsem jasno, ali bo predlagana sprememba predpisov povzročili nov eksodus kozervativnih anglikanskih vernikov.

Za sprejem novih predpisov morata na generalni sinodi julija letos predlog podpreti dve tretjini poslancev treh zbornic – škofovske, duhovniške in laiške. Zatem je potrebna še podpora v obeh domovih britanskega parlamenta. Sklep o duhovniškem posvečevanju žensk je bil na generalni sinodi leta 1992 med laiki sprejet le s tremi glasovi več, kot je bila najmanjša zahtevana podpora.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh