Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vedno je iskal človeka«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 19. 05. 2020 / 14:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2020 / 16:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Vedno je iskal človeka«

»Vedno je iskal človeka«

Na Brezjah slovesno bogoslužje ob 100. obletnici rojstva sv. Janeza Pavla II.

Foto: Andreja Eržen Firšt



Ob 100. obletnici rojstva sv. Janeza Pavla II., 18. maja, smo se tudi v Sloveniji s hvaležnostjo spomnili papeža, ki je kar dvakrat obiskal našo domovino. Ob tej priložnosti je mašo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, kjer je papež molil med svojim prvim obiskom, daroval msgr. Kryspin Dubiel, svetovalec na apostolski nunciaturi, ob somaševanju Andrzeja Goseka, duhovnika poljskega rodu, ki deluje v Sloveniji, in Toneta Česna, direktorja Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani, prisotna pa sta bila tudi apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Dubiel, ki je bogoslužje vodil v poljskem jeziku, se je v začetku zahvalil nunciju za pobudo za obhajanje tega bogoslužja na kraju, ki ga je obiskal pokojni papež. Ob tem je spomnil, da je Janez Pavel II. s svojim škofovskim in papeškim geslom »Ves tvoj« svoje življenje posvetil Materi Božji. »Na današnji dan se zahvaljujemo za dar njegovega življenja in njegovo dragoceno pričevanje. Njegova zapuščina so njegove besede in spodbuda k veri. Vabijo k premišljevanju in zavezi: vera, ki presega meje našega uma, ki ničesar ne prikriva, temveč kaže na izvir dojemanja, da je resnica Bog.« Poudaril je tudi, kako je Janez Pavel II. z veseljem iskal človeka, prestopal meje celin, držav, obiskoval nevarne kraje. »Vedno je iskal človeka in ga spominjal na njegovo veliko dostojanstvo.« Dubiel je omenil tudi, da je papež posebno pozornost posvečal družini. »Papež se je zavedal, da je prihodnost naroda in Cerkve odvisna od vrednot in življenja družine.«


Foto: Andreja Eržen Firšt


Blagoslov je ob koncu maše podelil nadškof Zore, ki je spomnil, da smo bili že pred 24 leti deležni blagoslova, ki nam ga je Bog podelil po takratnem papežu. »Ob 100. obletnici njegovega rojstva, ko se Bogu zahvaljujemo za njegovo življenje in vse, kar nam je v njem dal, naši domovini in vsemu svetu, ponovno prosimo blagoslova.« Zore je prosil blagoslova za domovino, vse njene prebivalce in za medsebojno spoštovanje.

Maše so se udeležili tudi predstavniki diplomatskega zbora, veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Krzysztof Jan Olendzki, poljski vojaški ataše, veleposlanika Ukrajine in Madžarske, vodja konzularne službe v Sloveniji Andrej Šter ter številni Poljaki, ki živijo v Sloveniji. Poljski veleposlanik je pred začetkom maše k Mariji Pomagaj položil cvetje, ki so ga po maši prenesli pred spomenik Janeza Pavla II. pred baziliko. Olendzki je za Družino povedal, da to ni le dan, ko se spominjamo rojstva Janeza Pavla II., temveč tudi »obletnica uvajanja človekovih pravic v politiko, kajti brez njega ne bi bili tako pozorni nanje«. Spomnil je, da je prav Janez Pavel II. začel moliti in se boriti za dostojanstvo in pravice vsakega človeka. Dodal je, da je to tudi dan upanja, »kajti že ob nastopu pontifikata nam je z besedami 'ne bojte se' podelil upanje«.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh