Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velika Britanija mora Italiji vrniti srednjeveški misal

Objava: 03. 12. 2009 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Velika Britanija mora Italiji vrniti srednjeveški misal

V Veliki Britaniji so sprejeli nov zakon o obdobju nacionalsocializma

Po novem britanskem zakonu o obdobju nacionalsocializma mora Velika Britanija Italiji vrniti mašno knjigo iz 12. stoletja. Kot so poročali pri britanskem dnevniku ‘The Guardian’, so t.i. ‘Missale Beneventano’ po bombnem napadu zaveznikov na južnoitalijansko mesto Benevento leta 1943 ukradli iz tamkajšnje katedrale. Od leta 1947 dalje ga hranijo v Britanski knjižnici v Londonu.

Do sedaj narodni muzeji v Veliki Britaniji niso imeli dovoljenja za izdajanje primerkov iz svojih zbirk, ampak so v spornih primerih zgolj plačali odškodnino. Zakon za vrnitev kulturnih dobrin, ki ga imenujejo tudi ‘Zakon o holokavstu’, pa predvideva izjemo za predmete, ki so jih Britanci pokradli in v domovino prinesli med leti 1933 in 1945. Zakon naj bi v veljavo stopil meseca januarja prihodnje leto.

‘Beneventanski misal’ je nastal v zgodnjem 12. stoletju v pisarni samostana svete Zofije. Po poročilih sodeč je mašno knjigo leta 1944 iz Neaplja v London prinesel oficir tajne službe Douglas Ash in jo kasneje prodal na dražbi v domačem mestu. Kako je misal prišel iz Beneventa v Neapelj, ni znano.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh