Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velika noč s papežem Frančiškom

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 29. 03. 2016 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Velika noč s papežem Frančiškom

Misli svetega očeta na velikonočno vigilijo ter praznični blagoslov mestu in svetu.

PapežFrančišek je na veliko soboto v vatikanski baziliki sv. Petra obhajal slovesnovelikonočno vigilijo, med katero je podelil zakrament svetega krsta dvanajstimkatehumenom, ki prihajajo iz Albanije, Koreje, Italije, Kameruna, Indije inKitajske.

Nagovor je pričel s Petrom, ki tako kot drugi apostoli ni verjel pričevanjužena in je tekel k Jezusovemu grobu, da bi sam preveril, ali je grob resnično prazen.Vrnil se je »poln začudenja« in s tem se je začelo »vstajenje njegovega srca«. Podobnoizkustvo so doživele tudi žene, ki so h grobu nesle dišave. Tako Peter kot ženeso bili odprti za glas upanja in so pustili, da je v njihovo srce vstopilaBožja luč.

Tudi kristjani bomo našli življenje, če bomo Gospodu odprli svoje zapečatenegrobove in Jezusu pustili, da vstopi, je dejal sveti oče. Svoje težaveosvetlimo z lučjo Vstalega , saj je On naše največje veselje, ki nam vedno stojiob strani in nas ne bo nikoli razočaral.

Krščansko upanje jedar, ki nam ga daje Bog, če stopimo iz sebe in se mu odpremo. Gospod je živ in želi,da ga iščemo med živimi. Ko ga srečamo, pa smo sami dolžni oznanjati veliko nočin prebujati upanje v srcih tistih, ki jih bremeni žalost. Poklicani smo, dapozabimo nase in kot radostni služabniki upanja oznanjamo Vstalega z življenjem in zljubeznijo.

Svoje upanje naj po papeževih besedah ohranjamo tako, da se spominjamo Božjihdel in Božje besede.

Na velikonočno nedeljo je sveti oče z balkona bazilike sv. Petra podeliltradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi). Kot je dejal v nagovoru,Jezusovo vstajenje »v polnosti udejanja prerokbo iz psalma: Božje usmiljenjetraja vekomaj, njegova ljubezen je večna, nikoli ne umre«. Le neskončnousmiljenje nam lahko prinese resnično zveličanje, samo Bog lahko s svojoljubeznijo zapolni praznino v našem življenju in nam omogoči, da ne zabredemo, temvečda skupaj hodimo naprej proti deželi svobode in življenja.

Veselo oznanilo velike noči o vstajenju križanega nam nudi tolažilnogotovost, da je prepad smrti premoščen in da so z njim premagani žalovanje,vpitje in bolečina. Gospod, ki so ga zapustili njegovi učenci, ki je bil krivičnoobsojen in osramočen z nečastno smrtjo, nam zdaj podarja, da smo lahko deležninjegovega nesmrtnega življenja.

Sveti oče se je v nagovoru spomnil vseh trpečih v Siriji, Izraelcev inPalestincev v Sveti deželi, preizkušanih v Ukrajini ter žrtev terorizma ob nedavnihatentatih v Belgiji, Turčiji, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, na Slonokoščeni obaliin v Iraku, izpostavil pa je tudi »kvas upanja« ob nakazanem miru v Afriki, šeposebej v Burundiju, Mozambiku, Demokratični republiki Kongo in Južnem Sudanu,ki jih zaznamujejo politične in družbene napetosti.

Na »bleščeči dan Kristusove zmage« je papež zagotovil svojo bližino vsem bratomin sestram, ki jih preganjajo zaradi vere in zvestobe Kristusovemu imenu, vsem,ki so v naši družbi izgubili sleherno upanje in življenjski polet, utrujenimostarelim, ki čutijo, kako jim v samoti pojemajo moči, mladim, ki čutijo, kotda jim uhaja prihodnost. Vsem je še enkrat ponovil besede Vstalega: »Glejte, vse delam novo … Kdor je žejen, mubom zastonj dal vode iz studenca življenja« (Raz 21,5-6). Topomirjujoče Jezusovo sporočilo naj po Frančiškovih besedah vsakemu od naspomaga, da se bo še pogumneje in z večjim upanjem lotil gradnje poti sprave zBogom in z brati, ki jo tako zelo potrebujemo«.

Vir: Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh