Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Veseli tedni« za 190.000 otrok iz Gaze

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 07. 2017 / 09:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Veseli tedni« za 190.000 otrok iz Gaze

Palestinska agencija za begunce kljub soočanju z učinki energetske krize otrokom ponuja »okno upanja«.

»Poletni veseli tedni« (PVT) so program, ki 190.000 otrokom v Gazi ponujajo »okno upanja«, pojasnjuje Najwa Sheikh-Ahmad, predstavnica za stike z javnostjo pri Agenciji Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem Vzhodu (UNRWA). V pogovoru za katoliško agencijo AsiaNews je Sheikh-Ahmadova pojasnila, da je program poskus »otrokom ponuditi varno, mirno okolje, polno veselja, sreče in zabave«. Prireditelji pa se ob tem soočajo tudi z učinki energetske krize, ki traja že od letošnjega aprila.



PVT so se začeli 8. julija, zaključili pa naj bi jih 5. avgusta; vanje je vključenih 115 šol in 125 različnih prizorišč. V tem času so otrokom na voljo športne igre, nogomet za dečke in košarka za deklice, pa zidne poslikave in ročno ustvarjanje ter napihljivi gradovi in trampolini za najmlajše.

Program »lahko pozitivno vpliva na telesno in duševno zdravje, dečkom in deklicam pa daje enake možnosti za sodelovanje v zabavnih, spodbudnih dejavnostih ter zmanjšuje stres med otroki v Gazi«, je pojasnila Sheikh-Ahmadova.

Predstavniki UNRWA so se pri organizaciji več tednov trajajočih dejavnosti posvetovali tudi s starši, predvsem glede izbire voditeljev in »posameznih skupin, ki delujejo na različnih prizoriščih«.

Z obzirom do otrok s posebnimi potrebami je en teden dejavnosti organiziran v prostorih rehabilitacijskega centra UNRWA za slepe in slabovidne. V projekt je vključenih še sedem drugih rehabilitacijskih centrov na tem območju, ki želijo otrokom »ponuditi možnost za igro« in razvoj posameznih sposobnosti.

Prireditelji PVT pa se vsemu navkljub niso mogli izogniti nenehnemu pomanjkanju elektrike na območju Gaze in s tem povezanimi stroški. Ti so zaradi rednih odklopov izredno visoki, saj je potrebna uporaba šolskih generatorjev za delovanje napihljivih igrač, kar posledično pomeni večjo porabo goriva.

Gaza se od letošnjega aprila sooča s hudim pomanjkanjem energije, ki ga še slabša politični spor med palestinskima gibanjema Fatah (nadzor nad Zahodnim bregom) in Hamas (nadzor nad območjem Gaze).

Vir: www.asianews.it
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh