Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Videti vero v vsej njeni širini in polnosti’

Objava: 31. 12. 2009 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Videti vero v vsej njeni širini in polnosti’

Papež je na zadnji letošnji splošni avdienci teologe in duhovnike povabil h gojenju skladnega in enotnega krščanskega nauka

Papež Benedikt XVI. je včeraj na zadnji, 44. splošni avdienci v letošnjem letu vse teologe in duhovnike povabil h gojenju skladnega in enotnega krščanskega nauka, saj se tako lahko zoperstavijo težnjam, ki želijo posamezne resnice razvrednotiti. Sveti oče je sicer katehezo posvetil teologu iz 12. stoletja Petru Lombardu (1100-1160), ob koncu kateheze pa je zbrane vernike pozdravil v različnih svetovnih jezikih, med drugim tudi v slovenščini. Včerajšnje splošne avdience so se namreč udeležili tudi romarji iz Prevalj na Koroškem, so poročali pri vatikanskem radiu.

Kot je pojasnil papež, je pomemben prispevek priznanega teologa Petra Lombarda tudi njegov odnos do zakramentalnega življenja, zato je poglavar rimskokatoliške Cerkve vernike ob tej priložnosti povabil, naj zakramente obhajajo dostojno in spodobno, z notranjo osebno zbranostjo in sodelovanjem občestva ter z občutkom Božje prisotnosti in misijonskega žara. Sveti oče je poudaril, kako dragoceno in nepogrešljivo je za vsakega kristjana zakramentalno življenje, preko katerega se nas Gospod v občestvu Cerkve dotakne in nas preobrazi. Kot je pojasnil, so zakramenti sile, ki izvirajo iz Kristusovega telesa, to pa je vedno živo in poživljajoče. Papež je v letu duhovništva k intenzivnemu zakramentalnemu življenju povabil predvsem duhovnike, da bi po tem lahko skrbeli tudi za druge ljudi.

Preko zakramentov vernikom namreč, kot je dejal sveti oče, na viden način naproti prihaja Kristus, jih očiščuje, preoblikuje in jih naredi deležne njegovega božjega prijateljstva. Benedikt XVI. je še pojasnil, da je Peter Lombardo poudarjal, kako je pri zakramentalnem življenju pomembna tako materija, preko katere se vernika Bog vidno dotika, kot tudi izgovorjene besede, ki dajo zakramentu duhovni pomen.

Teolog Peter Lombardo, ki je bil eno leto pariški škof, je umrl leta 1160. Razlagal je predvsem dela svetega Avguština, in sicer v luči pogledov takratnih sodobnih teologov. Njegova velika zasluga je tudi v tem, da je skladno in sistematično uredil dela cerkvenih očetov, katerih besede je razdelil v štiri knjige, ki so bile po papeževih besedah temelj teološkega študija vse do 16. stoletja. V prvi Peter Lombardo govori o Bogu in skrivnosti Svete Trojice, v drugi o stvarjenju, grehu in milosti, v tretji o skrivnosti učlovečenja, v četrti pa o zakramentih in večnem življenju. Sveti oče je pri tem poudaril, da je bistvena vrednost teh štirih knjig v tem, da zaobjemajo skoraj vse resnice katoliške vere in vse njene vidike. Na ta način namreč drug drugega osvetljujejo ter izrazijo odrešenjski Božji načrt in središčnost Jezusa Kristusa. Zato je papež vse teologe in duhovnike povabil, naj poglobijo celotno vero, saj bodo le tako odkrili simfonijo, ki govori o Bogu in njegovi ljubezni do človeka ter o človekovem odgovoru na njegovo ljubezen.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh