Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Viktor Orban prejel visoko odlikovanje srbskega patriarha

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 09. 2022 / 17:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 19:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Viktor Orban prejel visoko odlikovanje srbskega patriarha
Zlati red svetega Save se podeljuje cerkvenim in posvetnim osebnostim z izjemnimi zaslugami in je najvišje priznanje Srbske pravoslavne cerkve. FOTO: Urad predsednika madžarske vlade

Viktor Orban prejel visoko odlikovanje srbskega patriarha

Srbski pravoslavni patriarh Porfirije je predsedniku madžarske vlade Viktorju Orbanu izkazal veliko čast.

Orban je minuli ponedeljek na sedežu svoje vlade, v nekdanjem karmeličanskem samostanu v Budimpešti, sprejel voditelja Srbske cerkve, ta pa mu je med srečanjem izročil zlati red svetega Save, poroča avstrijski Kathpress. Orban je odlikovanje prejel za svoja prizadevanja za zaščito krščanstva na Madžarskem in po vsej Evropi, za spodbujanje krščanskih vrednot in za osebni prispevek k prijateljstvu med madžarskim in srbskim narodom, je ob izročitvi visokega priznanja pojasnil srbski patriarh.

Viktor Orban se zavzema za krščanski vrednostni sistem, ki nam ga je dal Bog.

Porfirije je Orbana ob tej priložnosti označil za »edinstvenega državnika, ki se bori za dušo Evrope, in čigar besede slišijo tudi drugi narodi, vključno s Srbi«. Evropa se trenutno sooča z novim, »globalno vsiljenim in agresivnim vrednostnim sistemom«, ki želi zrušiti obstoječi red posameznikov in skupnosti ter vsiliti nove življenjske vzorce. Orban se spričo tega »zavzema za krščanski vrednostni sistem, ki nam ga je dal Bog«, in ki si ga še vedno prizadevajo ohranjati tako na Madžarskem kot v Srbiji.

Orban je v zahvalnem govoru poudaril, da je ponosen na nagrado Srbske pravoslavne cerkve. »Madžari smo miroljubni ljudje, želimo si miru, v resnici pa poteka vojna za dušo Evrope, in brez krščanske edinosti, vključno s pravoslavjem, v tej bitki ne moremo zmagati,« je dejal madžarski premier.

Sveti Sava. FOTO: Wikipedia

Sveti Sava (1174-1236) velja za ustanovitelja neodvisne Srbske pravoslavne cerkve. Sava, ki ga danes častijo kot srbskega narodnega zavetnika, je bil sin kneza Štefana Nemanje, ki je leta 1171 ustanovil neodvisno srbsko državo. Sava je najprej živel kot menih na gori Atos, nato pa se je vrnil v domovino, da bi ustanovil cerkev, neodvisno od prejšnje ohridske nadškofije. Leta 1219 ga je ekumenski patriarh iz Carigrada posvetil v prvega nadškofa zdaj samostojne Srbske pravoslavne cerkve. Zato velja za organizatorja in dejanskega ustanovitelja Srbske cerkve, čeprav prvi začetki bizantinske krščanske vere na tem območju segajo v 9. stoletje.

Zlati red svetega Save se podeljuje cerkvenim in posvetnim osebnostim z izjemnimi zaslugami in je najvišje priznanje Srbske pravoslavne cerkve.

Zlati red svetega Save, imenovan po narodnem zavetniku, se podeljuje cerkvenim in posvetnim osebnostim z izjemnimi zaslugami in je najvišje priznanje Srbske pravoslavne cerkve.

Nalaganje
Nazaj na vrh