Zapri
Iskanje

Vlada že kadruje: šest poslancev prejšnjega sklica bo državnih sekretarjev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 06. 2022 / 06:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2022 / 06:57
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vlada že kadruje: šest poslancev prejšnjega sklica bo državnih sekretarjev

Vlada že kadruje: šest poslancev prejšnjega sklica bo državnih sekretarjev
Nova vlada na sinočnji ustanovni seji. FOTO: Daniel Novakovič/STA
Nova slovenska vlada je že na sinočnji ustanovni seji intenzivno kadrovala. Ustanovila je vladna odbora za državno ureditev in javne zadeve ter za gospodarstvo in vladno komisijo za administrativne zadeve in imenovanja, za generalno sekretarko vlade pa imenovala Barbaro Kolenko Helbl.

Potegnila pa je še številne druge kadrovske poteze. Tako je z današnjim dnem na čelu Urada vlade RS za komuniciranje (UKOM) namesto mag. Uroša Urbanije kot v. d. direktorja Dragan Barbutovski. V. d. direktorja vladne službe za zakonodajo je namesto mag. Mateje Lekan Štrukelj postal Rado Fele. Vodenje policije kot v. d. generalnega direktorja iz rok Antona Olaja prevzema mag. Boštjan Lindav, vodenje Sove pa iz rok Janeza Stuška kot v. d. direktorja Joško Kadivnik. Namesto dr. Jaroša Britovška je položaj v. d. generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo zasedel Andrej Fefer, v. d. direktorice vladnega Urada za preprečevanje pranja denarja pa je po dr. Damjanu Žuglju postala Anika Vrabec Božič.

Spremembe v svetih NIJZ in NLZOH

Ravno tako je prišlo do sprememb v svetih NIJZ in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). V svet NIJZ so namesto razrešenih Roka Tavčarja, Mateja Forteja, Marije Rogar in Silve Duh kot predstavniki ustanovitelja imenovani Mitja Blaganje, Milena Kramar Zupan, Brane Bregar in Andraž Jakelj, v svet NLZOH pa namesto razrešenih Matjaža Trontlja, Špele Jovanovič Gaberšek, Mire Kos Skubic in Omarja Hanuna novi člani Simona Gerenčer, Sonja Bezjak, Janez Jesenovec in Luka Kajtna.

Reševanje nekdanjih poslancev

Hkrati je ministrski zbor z izbiro državnih sekretarjem pred političnim »zatonom« rešil kar nekaj poslancev prejšnjega sklica državnega zbora, zlasti strank LMŠ in SAB, ki sta na aprilskih volitvah ostali pod parlamentarnim pragom, pa tudi tistih nekdanjih poslancev SD, ki niso prejeli dovolj glasov za še en mandat v državnem zboru.

Kdo so novi državni sekretarji?

Tako je Maša Kociper (SAB) postala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, mag. Dejan Židan (SD) državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Tina Heferle (LMŠ) državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve, Rudi Medved (LMŠ) državni sekretar na ministrstvu za obrambo, mag. Alenka Bratušek (SAB) državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo in Marko Koprivc (SD) državni sekretar v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Črnčec, Šoltes, Žbogar, Grizold ...

Še nekaj znanih imen je med novimi državnimi sekretarji. Nekdanji Šarčev sekretar za nacionalno varnost dr. Damir Črnčec bo državni sekretar na ministrstvu za obrambo, nekdanji evropski poslanec dr. Igor Šoltes bo državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, nekdanji zunanji minister Samuel Žbogar bo državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, nekdanji poslanec SD Matevž Frangež bo državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za javno upravo dr. Branko Lobnikar bo državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, nekdanja poslanka SD in Pozitivne Slovenije mag. Melita Župevc, nekdanji obrambni minister dr. Anton Grizold in generalni konzul v Trstu Vojko Volk pa bodo državni sekretarji v kabinetu predsednika vlade.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh