Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Vloga duhovnikov v britanski družbi je nenadomestljiva’

Objava: 03. 02. 2010 / 18:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Vloga duhovnikov v britanski družbi je nenadomestljiva’

Nadškof Vincent Nichols obisk ad limina apostolorum škofov iz Anglije in Walesa označil kot pozitiven in spodbuden

Uradni obisk ad limina apostolorum škofov iz Anglije in Walesa se je minuli ponedeljek popoldne zaključil s tiskovno konferenco, na kateri je sodeloval tudi predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa nadškof Vincent Nichols, ki je obisk označil kot pozitiven in spodbuden.

Štiriintrideset angleških in valižanskih škofov se je s papežem Benediktom XVI. srečalo v ponedeljek dopoldne, ko je sveti oče v govoru izpostavil nenadomestljivo vlogo duhovnikov v britanski družbi, posebej pa je pokazal na pravico katoliške Cerkve do govora ter škofe spodbudil k vključevanju v javne razprave, pri čemer je poudaril pomen spoštljivega dialoga.

Nadškof Nichols je na tiskovni konferenci dejal, da je papežev govor potrebno postaviti v britansko tradicijo, ki je močno zaznamovana s svobodo govora. Gre za sad iluminizma, ki je pozitivno prispeval k posameznikovem dostojanstvu in svobodi posameznikove vesti, je dejal nadškof in dodal, da je največja ovira za pozitiven in spoštljiv dialog, za katerega si prizadeva Cerkev Anglije in Walesa, docela negativno in radikalno izražanje, ki mu manjka spoštljivosti do drugega in ki se pojavlja tudi v britanski družbi.

Nadškof Nichols je prav tako izrazil veselje, da je sveti oče med govorom potrdil svoj obisk Velike Britanije, ter dejal, da kljub temu, da podrobnosti glede obiska še niso znane, priprave, ki že potekajo, pa predstavljajo lepo priložnost za sodelovanje med oblastjo, katoliško in anglikansko Cerkvijo.

Sicer pa je predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa obisk ad limina označil za zelo pozitiven in spodbuden. Kot je povedal, so govori med drugim tekli o potrebi, da Cerkev javno pričuje na področju političnega življenja, o hranjenju vere z liturgijo in molitvijo, o duhovnih poklicih in izzivih, pred katere je postavljena današnja Cerkev. Dejal je še, da so se srečali z vatikanskimi dikasteriji, ki so bili pripravljeni poslušati to, kar so škofje imeli povedati, tako kot so bili tudi sami pripravljeni poslušati in sprejeti povedano s strani vatikanskih ustanov.

Na fotografiji: nadškof Vincent Nichols

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh