Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodstvo RTVS obsodilo pozive k utišanju Jožeta Možine

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 28. 01. 2022 / 08:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2022 / 11:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodstvo RTVS obsodilo pozive k utišanju Jožeta Možine
Vodstvo RTV Slovenija je zapisalo, da spoštuje svobodo govora, a a ta pravica ni neomejena. FOTO: RTV

Vodstvo RTVS obsodilo pozive k utišanju Jožeta Možine

Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo na javno blatenje in žaljenje, ki ga je bil njihov novinar Jože Možina zaradi odmevne oddaje Utrip deležen s strani pesnice in pisateljice Svetlane Makarovič.

Kot so zapisali, z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v različnih javnostih, kjer se stopnjujejo napadi, grožnje, neposredni pritiski in tudi javno blatenje ter norčevanje iz rednikov, urednikov in vodstva.

»Zadnji primer javnega napada na novinarja RTV Slovenije dr. Jožeta Možino s strani vplivne kulturnice Svetlane Makarovič na zadnjih protestih je presegel vse meje dopustnega. Takšnega napada, zastraševanja in poziva k utišanju novinarja zaradi njegovega dela in oddaj ne pomnimo. Vodstvo RTV Slovenija bo, kot v podobnih primerih, uporabilo vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito svojih novinarjev, urednikov in drugih zaposlenih so zapisali v sporočilu za javnost. 

Dodali so, da spoštujejo »svobodo govora in svobodno izražanje mnenj, a ta pravica ni neomejena. Obstajajo meje.«

»Groba izraba kulture z namenom blatenja«

Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič, prejemnica Ježkove nagrade za življenjsko delo, je namreč na zadnjem petkovem protivladnem protestu prebrala svojo pesem »Utrip laži«. Kot je razvidno iz vsebine, je pesem polna žaljivih in vulgarnih izrazov naslovljenih na Možino.

»Ocenjujemo, da tokrat ni šlo zgolj za umetnostno izražanje kulturnice, pač pa za grobo izrabo kulture z namenom blatenja in žaljenja novinarja RTV Slovenija, kar odločno obsojamo,« so sporočili z RTVS.

Zapisali so, da so zaposleni na RTVS, zlasti novinarji in uredniki, pa tudi vodstvo, tudi sicer vsakodnevno deležni poplave grobih, podcenjujočih, nedostojnih žalitev. Vse bolj je prisotna tudi žaljiva in groba retorika usmerjena proti posameznim novinarjem in urednikom ter prepričanje, da lahko vsakdo vpliva na delovanje javnega zavoda, so dodali.

»Ti ljudje so izgubili živce«

O tem je Možina spregovoril tudi v intervjuju za zadnjo številko tednika Družina. Kot je dejal, so ob odmevni oddaji Utrip, ki ga je zaznamovala tradicionalna borčevska proslava v Dražgošah, padle maske in zadrege so in bodo velike. »Po svoje je tudi vodstvo televizije v nekakšni zadregi. Sicer se je odzvalo na pritiske zaradi Utripa, ampak jih je spravilo v isti koš z nekaterimi drugimi zadevami, ki pa niso primerljive; ne moreš recimo primerjati tviterske provokacije Vanete Gošnika (na račun oddaje Tarča, op. B. Š.) s tem, kar je izrazila predsednica Socialnih demokratov, ali s tako grobimi žalitvami, ko jih izreka poslanec Marko Bandelli, ali podtikanji podpredsednika Socialnih demokratov Jerneja Pikala, ali vulgarno revščino donedavne pesnice Makarovičeve. Ti ljudje so izgubili živce in povedali, kaj si v resnici mislijo – in to je v resnici žaljivo in strahotno niža raven javne komunikacije v Sloveniji. Vseeno pa je to po svoje dragoceno, ker zdaj jasno vidimo, s kom imamo opravka.«

Nalaganje
Nazaj na vrh