Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: križarka Moskva, ruski ponos, je potonila

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 15. 04. 2022 / 07:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2022 / 14:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: križarka Moskva, ruski ponos, je potonila
Križarka Moskva je bila ponos ruske vojaške mornarice. FOTO: Reuters

Vojna v Ukrajini: križarka Moskva, ruski ponos, je potonila

Tudi rusko obrambno ministrstvo je, po poročanju agencije Tass, potrdilo, da je raketna križarka Moskva, ponos ruske vojaške mornarice, potonila v Črnem morju.

Rusko ministrstvo sicer trdi, da je ladja potonila v neurju, medtem ko so jo vlekli na varno, posadko pa so evakuirali na bližnje ladje črnomorske flote. »Med vleko križarke Moskva v pristanišče je zaradi poškodbe trupa ob eksploziji, do katere je prišlo zaradi požara, ladja izgubila stabilnost in v hudem neurju potonila,« je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ki je že davi potrdilo požar na ladji, ki je zajel tudi strelivo, ki je eksplodiralo in huje poškodovalo križarko, je poročala STA.

Že pred tem pa je svojo plat zgodbe sporočil guverner Odese Maksim Marčenko, češ da so ukrajinske rakete v poznih sredinih urah zadele ladjo in jo huje poškodovale, medtem ko je predsednikov svetovalec Oleksij Arestovič tedaj sporočil, da se je s križarko zgodilo nekaj presenetljivega, ne razumejo pa natančno, kaj: »Počasi gori. Natanko sedaj. In zaradi razburkanega morja ni jasno, ali bo pomoč lahko prišla do nje.« Križarka Moskva s 510-člansko posadko je bila v uporabi od začetka 80. let in je tudi v Siriji varovala ruske sile v oporišču Hmeimim.

Zelenski: Imamo dovolj poguma, prosimo pa za orožje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videoposnetku, objavljenem ob 50. dnevu vojne, zelo nazorno prikazal podobe Ukrajine po napadih ruskih sil. »Petdeset dni širjenja zla v Evropi. Ali obstaja kaj, česar Rusija še ni storila v Ukrajini? Umori otrok, uničevanja celotnih mest, bombardiranje otroških igrišč, streljanje na begunce, množični zločini, kraja premoženja. Nikogar ne prosimo, naj se namesto nas upre zlu. Imamo dovolj poguma, prosimo pa za orožje. 50 dni se je naše ljudstvo junaško upiralo – ničesar se ne bojimo, saj vemo, za kaj se borimo. Le nehajte hraniti ruski vojaški stroj in pomagajte Ukrajini z orožjem. Tako bo bistveno hitreje spet prevladal mir,« je ob posnetku zapisal Zelenski.

FOTO: Vatican Media

Kardinal Krajewski v Kijevu predal papeževo reševalno vozilo

Papežev »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski je po večdnevnem potovanju prispel v Kijev. Tam je kardiološkemu centru predal reševalno vozilo, ki ga je daroval in blagoslovil papež Frančišek, poroča spletni portal Vatican News. Kardinal je darovano vozilo sam odpeljal v Ukrajino.

Kardinal Krajewski bo v Kijevu obhajal velikonočne praznike s tamkajšnjimi verniki. To je že tretje potovanje poljskega duhovnika v Ukrajino od začetka vojne z Rusijo. Pred nekaj tedni je papeževo reševalno vozilo pripeljal tudi v Lvov.

Rusija grozi z okrepljeni napadi na Kijev

Ruska vojska je po navedbah tujih agencij uničila tovarno raketnih sistemov na obrobju Kijeva. Hkrati je zagrozila, da bo okrepila napade na tarče v ukrajinski prestolnici in njeni okolici kot odgovor na napade ukrajinskih sil na rusko ozemlje v bližini meje z Ukrajino. »Število in obseg raketnih napadov na objekte v Kijevu se bosta povečala kot odgovor na vse teroristične napade in sabotaže, ki jih na ruskem ozemlju izvaja nacionalistični režim v Kijevu,« je sporočil predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Napad na evakuacijski konvoj    

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je bilo v četrtkovem napadu na avtobuse, ki so vozili civiliste iz vzhoda države ubitih sedem ljudi, 27 pa ranjenih. Ruski vojaki so streljali na civiliste v vasi Borova blizu mesta Izjum. Za danes je sicer napovedana vzpostavitev devetih evakuacijskih koridorjev na vzhodu države, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA.

Nastanitev 20 otrok iz ukrajinske sirotišnice v Sloveniji

Slovenska vlada je na včerajšnji 364. dopisni seji sprejela sklep o sprejemu 20 ukrajinskih otrok iz Luganske sirotišnice št. 2, ki prihajajo v Slovenijo v spremstvu strokovnega osebja in njihovih otrok, in sicer do preklica vojnega stanja v Ukrajini. Slovenija jim bo, če jim bo priznana začasna zaščita, zagotovila vse pravice, ki izhajajo iz Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb. Za varstvo in vzgojo otrok bo skrbelo spremljevalno osebje iz Ukrajine, so sporočili iz vladnega Urada za oskrbo in integracijo migrantov.

Nalaganje
Nazaj na vrh