Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini se stopnjuje in zaostruje

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 19. 04. 2022 / 09:13
Oznake: Družba, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 11:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini se stopnjuje in zaostruje
Tragične razmere v Ukrajini se ne umirjajo. FOTO: Pexels

Vojna v Ukrajini se stopnjuje in zaostruje

Ruska vojska je v ponedeljek po navedbah ukrajinskih oblasti začela novo obsežno ofenzivo na vzhodu države. Glavni cilj ruske vojske je doseči preboj v regijah Doneck in Lugansk ter vzpostaviti nadzor nad Mariupoljem.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj zvečer sporočil, da so ruske sile začele obsežno ofenzivo v vzhodni ukrajinski regiji Donbas. 

Ukrajinski mediji poročajo o silovitem obstreljevanju ob frontnih linijah na območju Donecka, med drugim v mestih Marinka, Slavijansk in Kramatorsk. O eksplozijah poročajo še iz Harkova, Mikolajiva in Zaporožja. 

Nove smrtne žrtve 

Novi spopadi so terjali tudi nove smrtne žrtve. V Harkovu so umrli najmanj trije civilisti, ko so rakete zadele stanovanjsko območje. Štirje so umrli med poskusom bega iz mesta Kremina v regiji Lugansk, ki so ga v ponedeljek zavzele ruske sile. V sosednji regiji Doneck so po besedah guvernerja Pavla Kirilenka zaradi bombardiranja umrli štirje civilisti.

Ukrajinske sile še naprej vztrajajo 

Nadzor nad Doneškim bazenom bi Moskvi omogočil, da vzpostavi kopenski most z okupiranim polotokom Krim. Ruske sile tako na jugu države še naprej skušajo zavzeti strateško pomembno mesto Mariupolj, kjer pa kljub silovitim spopadom in pomanjkanju osnovnih potrebščin še naprej vztrajajo ukrajinske sile. 

Nova pošiljka vojaške opreme 

V ponedeljek je v Ukrajino prispela tudi nova pošiljka vojaške opreme iz ZDA. Washington je v sredini meseca obljubil dodatno opremo, med njimi helikopterji in havbice, v višini okoli 800 milijonov dolarjev.

Kmalu pa bo novo orožje v Ukrajino predvidoma poslala tudi Velika Britanija. Ministrstvo za obrambo je namreč pred kratkim prikazalo posebne raketne sisteme zračne obrambe, ki jih nameravajo podariti Ukrajini.

Že tretji dan zapored brez evakuacije civilistov

V Ukrajini že tretji dan zapored ne bodo vzpostavili humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov, je danes sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, ki Rusiji znova očita, da ni pripravljena zagotoviti varnega prehoda za civiliste iz obleganih mest. Ukrajinske oblasti na vzhodu države so že večkrat opozorile, da zaradi nevarnosti obstreljevanja ne morejo več na varno spraviti ljudi. Nazadnje so bili koridorji odprti v soboto, ko so po njih na varno rešili skoraj 1.500 oseb.

Med najbolj ogroženimi so prebivalci že več tednov obleganega Mariupola. Večini je sicer že uspelo zbežati iz mesta, okoli 100.000 pa jih ostaja ujetih med ruševinami, poroča STA. Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je državo zapustilo že skoraj pet milijonov ljudi, še več jih razseljenih znotraj Ukrajine. Obenem pa v zadnjih dneh beležijo tudi porast števila ljudi, ki se vračajo v Ukrajino.

Rusija znova poziva k predaji Mariupola

Ruska vojska je po navedbah proruskih separatistov začela ofenzivo na jeklarno Azovstal, zadnje oporišče ukrajinskih sil v obleganem Mariupolu. Rusija je ob tem danes ukrajinske branitelje v mestu znova pozvala, naj položijo orožje in se predajo, kar naj bi jim zagotovilo preživetje, poroča STA.

Po podatkih Moskve je v jeklarni zabarikadiranih približno 2.500 borcev, od tega okrog 400 tujih plačancev. Po navedbah ukrajinskih medijev pa se v tovarni še vedno zadržuje tudi približno 1.000 civilistov, vključno z ženskami in otroki.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh