Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: v Mariupolu prekinitev ognja, Metsola v Kijevu obljubila nadaljnjo pomoč

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 04. 2022 / 10:58
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2022 / 20:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: v Mariupolu prekinitev ognja, Metsola v Kijevu obljubila nadaljnjo pomoč
Zelenski: »Vemo, da se ruske sile umikajo z območij, na katerih jih premagujemo, in se osredotočajo na druga pomembna, kjer utegne biti za nas težje.« FOTO: Vatican Media

Vojna v Ukrajini: v Mariupolu prekinitev ognja, Metsola v Kijevu obljubila nadaljnjo pomoč

Ukrajinska vlada je včeraj, potem ko je ruska stran obljubila začasno prekinitev ognja, v oblegani pristaniški Mariupol poslala konvoj 45 avtobusov za – za danes predvideno – množično evakuacijo civilistov iz mesta v 200 kilometrov oddaljeno Zaporožje, tudi ob pomoči Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).

»Če se vse strani strinjajo z natančno določenimi pogoji, vključno s potjo, časom začetka in trajanjem evakuacije, smo – iz logističnih in varnostnih razlogov – pripravljeni voditi operacijo,« so še pred začetkom prekinitve ognja (danes ob 9. uri po srednjeevropskem času) sporočili iz ICRC. Vendar pa so lokalne oblasti v Mariupolu sporočile, da so evakuacijske poti še zaprte in da so sprva začeli evakuirati le ljudi iz bližnjega Berdjanska, ki je sicer pod ruskim nadzorom. Tudi v ICRC so potrdili, da se njihovi avtobusi še niso prebili do Mariupola, temveč zgolj do Berdjanska. Popoldne je po navedbah tujih medijev ICRC sporočil, da so se morale njihove ekipe vrniti v Zaporožje, saj razmere niso dopuščale nadaljevanja evakuacije. Poskus evakuacije iz obleganega mesta so tako preložili.

Pomočnik mariupolskega župana Petro Andrjuščenko je posvaril o nevarnosti zapustiti mesto, ki hkrati ostaja zaprto za vse, ki se želijo prebiti vanj, s čimer ruske sile po njegovem preprečujejo dostavo humanitarne pomoči. Ruski generalmajor Mihail Mizincev je sicer zatrdil, da bodo prebivalce evakuirali ob podpori ICRC in urada ZN za begunce (UNHCR), je STA povzela navedbe tujih agencij. Obrambno ministrstvo v Moskvi pa je sporočilo, da tokratni poskus vzpostavitve humanitarnega koridorja sledi pozivu nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona prvemu možu Rusije Vladimirju Putinu.

Metsola v Kijevu: »Pomagali vam bomo«

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Matsola, ki se je v začetku tedna udeležila konference predsednikov parlamentov držav članic EU na Brdu pri Kranju, je med današnjim obiskom v Kijevu obljubila, da bo Evropska unija Ukrajini pomagala obnoviti njihova mesta, ko bo te neizzvane in nepotrebne vojne konec. »Že zdaj zagotavljamo finančno, vojaško in humanitarno pomoč, kar se bo nadaljevalo v še večjem obsegu. Poskrbeli bomo za vaše družine, ki so bile prisiljene bežati, vse do takrat, ko se bodo lahko varno vrnile na svoje domove in spet zaživele normalno življenje. Hvala. Slava Ukrajini!,« je dejala v videosporočilu na Twitterju.

Kot je znano, so bili prvi tuji voditelji, ki so sredi marca obiskali Kijev, predsedniki slovenske, poljske in češke vlade Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala.

Vojna v Ukrajini ogroža globalno varnost

EU in Kitajska sta se na današnjem virtualnem vrhu strinjali, da vojna v Ukrajini ogroža globalno varnost in svetovno gospodarstvo, je po vrhu povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je sporočila, da so Kitajsko pozvali, naj ne ovira sankcij proti Rusiji. »EU in Kitajska se strinjata, da ta vojna ogroža globalno varnost in svetovno gospodarstvo. Ta dvojna nestabilnost ni ne v interesu Kitajske ne v interesu EU. Delimo odgovornost, da delamo za mir in stabilnost,« je na novinarski konferenci po vrhu povedal Michel.

Zelenski: Rusija se s premeščanjem pripravlja na silovit napad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozarja, da se ruska vojska s premeščanjem – o katerem trdijo tudi v zvezi Nato in v Washingtonu – pripravlja na silovit napad na vzhodu in jugu države. »Vemo, da se ruske sile umikajo z območij, na katerih jih premagujemo, in se osredotočajo na druga pomembna, kjer utegne biti za nas težje. V Donbasu in Mariupolu, v smeri Harkova, se kopiči ruska vojska za morebitne silovite napade,« je Zelenski sporočil v nočnem videonagovoru in dodal, da je odpustil dva visoka predstavnika ukrajinske obveščevalne agencije, saj da sta izdajalca. Ukrajinski generalštab pa je potrdil, da skuša Rusija vzpostaviti upravno strukturo na zasedenih območjih na vzhodu in jugu države.

Ukrajinska vojska napadla skladišče nafte v ruskem Belgorodu

Ukrajinska vojska naj bi bila sicer uspešna ponekod drugod v državi. Zadnje dni naj bi na območju Hersona osvobodila 11 krajev in zavzela rusko vojaško opremo, vključno s tankom. Tudi na širšem območju Kijeva se razmere popravljajo, ponovno je vzpostavljena civilna infrastruktura, obratujejo tudi trgovine in storitvene dejavnosti. Ruske sile naj bi bile po navedbah ukrajinskega generalštaba neuspešne tudi na območju Mikolajiva, medtem ko je ukrajinska vojska tudi s pomočjo helikopterjev napadla skladišče nafte v ruskem mestu Belgorod 30 kilometrov od meje z Ukrajino. Skladišče je v plamenih, dve osebi pa sta poškodovani.

Ukrajinski viri: Rusi zapustili jedrsko elektrarno v Černobilu

Po poročanju ukrajinske državne agencije, ki upravlja nuklearko, so ruske sile včeraj zapustile jedrsko elektrarno v Černobilu, v kateri zdaj »ni več tujcev«. Ruski vojaki so se z območja nuklearke, ki so ga zasedle 24. februarja, odpeljali v smeri Belorusije. Malo pred tem so tudi iz jedrskega koncerna Energoatom sporočili, da so se ruske sile začele umikati z območja jedrske elektrarne in mesta Slavutič.

Vrtovec: Slovenija ne bo pristala na plačilo v rubljih

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v okviru vladnega obiska južnega dela osrednjeslovenske regije povedal, da Slovenija ne pristaja na plačilo dobav ruskega plina v rubljih, prav tako ne na izsiljevanje Rusije.  Obeti za razpršitev oskrbe s plinom so po njegovi oceni dobri, za zmanjšanje porabe pa trenutno ne vidi razlogov.

Nalaganje
Nazaj na vrh