Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vokalna skupina Cantate Domino v Santiagu de Compostela

Objava: 16. 07. 2022 / 13:05
Oznake: Duhovnost, Kultura, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2022 / 08:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vokalna skupina Cantate Domino v Santiagu de Compostela
FOTO: Jan Koleto

Vokalna skupina Cantate Domino v Santiagu de Compostela

V jubilejnem svetem Jakobovem letu, ki je zaradi epidemije koronavirusne bolezni podaljšano iz leta 2021 do konca leta 2022, je v katedrali sv. Jakoba v nedeljo, 3. julija, pri osrednji romarski maši ob 12. uri, prepevala Vokalna skupina Cantate Domino iz Kočevja, ki jo vodi Franc Štefanič, sicer predsednik Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija – Camino.

Duhovnik je v začetku sv. maše pozdravil pevce iz Slovenije in romarje iz številnih držav. Somaševal je tudi duhovni vodja kolesarskega Jakobovega društva frančiškan p. Krizostom Komar. Skupina je ob oltarju prepevala pesmi v latinščini in slovenščini a capella, pri Mozartovi obhajilni pesmi Ave verum pa jih je na orgle spremljal organist bazilike. Po maši so pevci v cerkvi izvedli krajši koncert sakralnih pesmi, s slovenskimi pesmimi ter himno kolesarskih romarjev pa popestrili zbiranje romarjev na trgu pred baziliko.

Ponosno plapolale tri zastave

Ob tem so v vetru plapolale slovenska, kočevska in društvena kolesarska Jakobova zastava. Pevci so se z družinskimi člani odpravili še na Finistero, kjer so pri kamnitem križu zapeli slovensko himno, na pečinah ob pogledu na neskončni Atlantik pa v zahvalno molitev zase in za romarje staroslovanski Otche nash ter Oj božime in Pa se slišʼ.

Maša v cerkvi svetega Frančiška

Zadnji večer je p. Krizostom daroval sveto mašo v slovenskem jeziku v čudoviti cerkvi svetega Frančiška, lučaj od katedrale svetega Jakoba. Po maši je g. Mario Clavell, član Bratovščine sv. Jakoba v Santiagu (zaslužen za realizacijo pevskega romanja) pevcem v dar izročil komplet DVD-jev s prikazom vseh romarskih poti, ki na Iberskem polotoku vodijo v Compostelo. Zborovodja skupine pa je njemu, duhovniku Don Elisardu Temperanu (v baziliki je urejal vse potrebno za petje) ter romarski pisarni v Santiagu podaril zgoščenke skupine in prepoznavne artikle romarskega kolesarskega Jakobovega društva v Sloveniji: vodnik po Slovenski kolesarski Jakobovi poti, dokumentarni film o kolesarskem romanju po slovenskem Caminu, kolesarski romarski potni list in potrdilo, školjko s kolesarskim logotipom, kolesarsko majico in zastavo. V romarski pisarni so bili navdušeni in obljubili, da bodo vse razstavili. Hvala Bogu in sv. Jakobu za srečno in nepozabno pevsko romanje v svetem letu milosti in odpuščanja, ki romarje vabi v Compostelo: »Pojdi iz svoje dežele, apostol te pričakuje«.




Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh