Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Volilni molk ni bil do 19. ure kršen niti enkrat

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 10. 2022 / 11:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2022 / 20:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Volilni molk ni bil do 19. ure kršen niti enkrat
Volilni molk traja do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. FOTO: Tatjana Splichal

Volilni molk ni bil do 19. ure kršen niti enkrat

Od polnoči, ko se je po kampanji za nedeljske predsedniške volitve začel volilni molk, dežurna služba notranjega ministrstva do 19. ure ni ugotovila kršitev volilnega molka. V treh današnjih obvestilih o domnevni kršitvi je inšpektorat že ugotovil, da ni šlo za kršitve.

Volilni molk traja od sobote, 22. oktobra, od polnoči do zaprtja vseh volišč na volilno nedeljo ob 19. uri. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k določenemu glasovanju. Po Zakonu o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) so sicer za kršenje volilnega molka predvidene globe, za nadzor za izvajanje določb zakona pa je zadolžen inšpektorat, pristojen za notranje zadeve.

Kolikšne so globe?

Po ZVRK je z globo od 800 do 3000 evrov za prekršek kaznovan organizator volilne kampanje, ki je ne konča 24 ur pred dnem glasovanja, odgovorna oseba organizatorja v tem primeru plača še od 300 do 600 evrov globe, pravna oseba, samostojni podjetnik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, 250 do 550 evrov globe, njegova odgovorna oseba pa od 150 do 250 evrov globe. Posameznik, ki stori ta prekršek, je kaznovan z globo od 150 do 250 evrov.

Na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2017 je dežurna služba MNZ v prvem krogu prejela 39 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, za 16 od njih je takoj ugotovila, da ne gre za kršitve.

Plakatiranje med volilnim molkom

Plakatiranje v času volilnega molka se kaznuje z globo v višini od 700 do 2500 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 400 evrov pa za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje. Medij, ki objavi javnomnenjsko raziskavo ali anketo v času od 24 ur pred dnem glasovanja do zaprtja volišč na dan glasovanja, je kaznovan z globo od 1500 do 3000 evrov za izdajatelja medija in od 350 do 650 evrov za odgovorno osebo izdajatelja medija.

Kam sporočiti kršitev?

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor je mogoče sporočati podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. Čez dan, danes in jutri od 7. do 19. ure, bo prijave sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve na telefonski številki 080 21 13, danes od 19. ure do nedelje do 7. ure pa operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave na številki 080 12 00.

Podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka je možno čez dan, danes in jutri od 7. do 19. ure, sporočiti na telefonsko številko 080 21 13, od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure pa na številko 080 12 00.

Zakaj volilni molk?

Zakaj volilni molk? Ustavno sodišče pojasnjuje, da je njegov namen volivcem zagotoviti krajši čas tik pred dnevom in na dan glasovanja (do zaprtja volišč), da lahko po skoraj mesec dni trajajoči volilni ali referendumski kampanji v miru razmislijo o prejetih informacijah in svobodno in nemoteno oblikujejo svojo voljo o tem, za koga bodo glasovali. Z institutom volilnega molka je volivcem zagotovljeno, da vsaj v tem času niso izpostavljeni novim informacijam ali pritiskom, kako naj glasujejo.

Za mirno izvedbo volitev

»Poleg tega je volilni molk namenjen mirni izvedbi volitev na dan glasovanja. Ob tem se Ustavno sodišče sklicuje na svoje pretekle odločbe, v katerih je poudarilo, da zahteva po poštenih in svobodnih volitvah, na katerih imajo volivci možnost, da pred glasovanjem brez neprimernih zunanjih vplivov, motenj ali pritiskov oblikujejo svojo resnično voljo, v slovenski ustavi izhaja že iz načela demokratičnosti,« je Ustavno sodišče zapisalo TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh