Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Volitve novih članov župnijskih pastoralnih svetov

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 22. 09. 2021 / 00:30
Oznake: Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2021 / 08:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Volitve novih članov župnijskih pastoralnih svetov
Izbira članov ŽPS leta 2015. FOTO: Tatjana Splichal

Volitve novih članov župnijskih pastoralnih svetov

V ljubljanski, celjski, koprski in novomeški (nad)škofiji bodo septembra po župnijah izbirali nove člane župnijskih pastoralnih svetov (ŽPS).

Volitve so izjemnega pomena za življenje Cerkve na Slovenskem, saj so ob članih gospodarskega sveta prav člani ŽPS srčika dogajanja po župnijah. S časom se spreminja tudi poudarek delovanja članov ŽPS, ki vse bolj dobiva pastoralne poudarke.

Nova znanja in drugačni pristopi

Če je bilo še pred nekaj leti opaziti veliko dela na področju obnavljanja in gradnje infrastrukture, se je danes delokrog članov ŽPS premaknil v smer kateheze, evangelizacije, sodelovanja pri bogoslužju, vodenja skupin itd.

Pri izbiri novih članov ŽPS je zato modro upoštevati vse te vidike, ki zahtevajo od vernikov, ki so za župnijsko skupnost pripravljeni storiti nekaj več, nova znanja in drugačne pristope.

O tem govori tudi Priročnik za izbiro članov župnijskega pastoralnega sveta, v katerem so tudi različna pričevanja dosedanjih članov ŽPS o njihovem udejstvovanju v župniji in širše. Kot so povedali, jih večina z veseljem v dobro skupnosti uporablja talente in veščine, ki so jih pridobili v formalnem in neformalnem izobraževanju. Življenje in dogajanje v župniji, dekaniji ter tudi škofiji je v veliki meri odvisno tudi prav od dejavno vključenih laikov, ki ga skupaj z duhovniki in drugimi sodelavci sooblikujejo.

Izbirajte modro

V pismu, ki ga je ob predvidenih volitvah, prestavljene so bile zaradi epidemije, že lani napisal novomeški škof Andrej Glavan, se je najprej zahvalil vsem dosedanjim članom ŽPS. Poudaril je, da člani ŽPS pomagajo »s svojimi darovi graditi župnijo, da bi postala vsem dostopen vodnjak – studenec žive vode«.

Vsak ima v skladu z darovi, ki jih je prejel, edinstveno in posebno vlogo v odrešenjskem načrtu in je namesto njega ne more izpolniti nihče drug. (Andrej Glavan, škof)

Delitev soodgovornosti

Škof Glavan nadaljuje: »Poslanstvo, ki nam ga je zaupal Bog, je v tem, da bi župnije postale kraji, kjer bogoslužje, oznanjevanje, dobrodelnost in življenje v občestvu spodbujajo župljane vseh starosti, da bi si prizadevali prepoznati svojo poklicanost. Člani ŽPS imajo v župniji še posebno nalogo. Z župnikom delijo soodgovornost, kakšna bo njihova župnija v prihodnosti. Ta soodgovornost bo še večja v župnijah, ki se že in se še bodo zaradi pomanjkanja duhovnikov združevale ali pridruževale večjim župnijam.«

Župnija kot eno srce in ena duša

Zato moramo biti pri izbiri novih članov ŽPS »zelo pozorni na to, da v osebah, ki jih bomo predlagali za člane, prepoznamo darove, s katerimi lahko prispevajo k temu, da bo naša župnija bolj živa, bolj povezana in bo težila k temu, da bi bila eno srce in ena duša«. Škof Glavan ob lastnostih, kot so trdna vera, nravno življenje, prejeti zakramenti uvajanja (krst in birma), splošna razgledanost in starost vsaj 16 let, ki so potrebne za člane ŽPS, navaja tudi primerne socialne in krščanske kreposti, na primer priljudnost in prijaznost, odkritost, da ima član pogum povedati svoje mnenje dobronamerno in z ljubeznijo, širokosrčnost, da ne ostaja pri malenkostih in zna razločevati, kaj je važno, glavno in kaj manj pomembno.

Potrudimo se za dobro izbiro po enem od predloženih načinov izbire, ki sta bila predstavljena v posebni brošuri. V ta namen zlasti v času pred izbiro, ki je pred nami, veliko molimo. Naj Sveti Duh kot nekoč pri izbiri prvih diakonov pomaga izbrati osebe, može, žene in mlade, ki bodo znotraj župnijskega občestva znale graditi občestvo različnih generacij, karizem in služb, ki bo živelo svoje poslanstvo in pomagalo zgraditi iz župnije dom in zgledno živo občestvo občestev. (Andrej Glavan, škof)

Naj bo izbira članov ŽPS res modra in premišljena, saj bodo slednji župnikovi najpomembnejši sodelavci za obdobje naslednjih petih let.

Članek bo objavljen tudi v novi izdaji tednika Družina (39/2021).


Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh