Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vprašanja in odgovori ob veliki soboti

Objava: 03. 04. 2021 / 06:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2021 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vprašanja in odgovori ob veliki soboti

Vprašanja in odgovori ob veliki soboti

O prevzemu blagoslovljenega ognja, blagoslovu jedil, velikonočni vigiliji in vstajenjskih procesijah.

Opuščena sta začetek vigilije ali lucernarij, prižiganje ognja (takoj se prižge svečo) in procesija. FOTO: Tatjana Splichal



Slovenski škofje so v izredno pismo za letošnjo veliko noč vključili tudi navodila, ki sledijo vladnemu odloku s področja uresničevanja verske svobode, po katerem so v obdobju popolnega zaprtja javnega življenja v državi, do vključno bele nedelje, 11. aprila 2021, zaprti tudi vsi verski objekti za izvajanje javnih verskih obredov z navzočnostjo vernikov.

Ker so razmere, enako kot lani, izredne ravno med velikonočnimi prazniki, slovenski škofje odgovarjajo na vprašanja, ki bi se utegnila vernikom porajati ob njihovem pismu za letošnjo veliko noč. V nadaljevanju objavljamo vprašanja in odgovore, povezane z današnjo veliko soboto.

Ali letos bo možnost prevzema blagoslovljenega ognja?

Blagoslov in delitev ognja letos odpadeta.

Kako bo letos potekal blagoslov velikonočnih jedil?

Škofje ordinariji so določili, da je tudi letos zaradi epidemije veljaven blagoslov jedil po televiziji ali radiu, in vabijo vse vernike, da pripravijo velikonočna jedila in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslova velikonočnih jedil iz mariborske stolnice, ki bo na sporedu TV Slovenija 1 ob 15. uri.

Ali lahko verniki sami doma blagoslovijo velikonočna jedila?

Verniki lahko doma sami, v moči svojega krsta, spoštljivo blagoslovijo jedila po naslednjem obredu:

Blagoslov velikonočnih jedil

1. Znamenje križa

2. Desetka rožnega venca

3. Božja beseda

Berilo iz pete Mojzesove knjige (Mz 8, 2-3).

Mojzes je govoril izvoljenemu ljudstvu: spominjaj se vsega pota, po katerem te je Gospod, tvoj Bog, teh štirideset let vodil po puščavi, da bi te ponižal in preskusil, da bi spoznal, kaj je v tvojem srcu, ali boš spolnjeval njegove zapovedi ali ne. Poniževal te je in te stradal, potem pa hranil z mano, ki je nisi poznal in je niso poznali tvoji očetje, da bi ti pokazal, da človek ne živi samo od kruha; kajti človek živi od vsega, kar nastaja po Gospodovih ustih.

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 6,47-51).

Resnično, resnično, povem vam: kdor veruje vame, ima večno življenje. Jaz sem kruh življenja. Vaši očetje so v puščavi jedli mano in so umrli. To je kruh, ki prihaja iz nebes, da kdor od njega je, ne umrje. Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo je od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.

4. Blagoslovna molitev velikonočnih jedil (po možnosti z blagoslovljeno vodo)

Molimo. Bog, naš Oče, od tebe so vse dobrine, od tebe je vse, kar smo in kar imamo. Blagoslovi te jedi in nas nauči, da bomo v tvojih darovih gledali tvojo neskončno ljubezen. Vsi, ki jih bomo uživali, naj se veselimo telesnega in dušnega zdravja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Kako duhovnik opravi velikonočno vigilijo?

Duhovniki velikonočno vigilijo opravijo sami v zaprtih župnijskih cerkvah ob 18. uri, vernike pa s tem seznanijo in jih povabijo, naj se jim v duhu pridružijo. Opuščena sta začetek vigilije ali lucernarij, prižiganje ognja (takoj se prižge svečo) in procesija. Mašnik nato izreče velikonočno oznanilo. Sledi besedno bogoslužje. Pri krstnem bogoslužju se samo obnovijo krstne obljube. Sledi evharistično bogoslužje. Duhovnik, ki se nikakor ne more udeležiti obhajanja velikonočnega bdenja v cerkvi, zmoli opravilo bogoslužnega branja za velikonočno nedeljo. Verniki so povabljeni, da doma spremljajo obred s prižganimi svečami. Zvonovi po velikonočni vigiliji lahko spet zvonijo.

Ali bodo potekale vstajenjske procesije?

Vstajenjske procesije letos odpadejo.

Velika sobota v medijih

Duhovnik povabi vernike k spremljanju neposrednih prenosov:

    · Ob 15. uri – Blagoslov jedil iz mariborske stolnice (TV Slovenija 1)

    · Ob 18.30 – Velikonočna vigilija iz ljubljanske stolnice (Radio Ognjišče)

    · Ob 19. uri – Velikonočna vigilija iz koprske stolnice (Škofija Koper)

    · Ob 19.30 – Velikonočna vigilija iz Vatikana (TV Exodus)

    · Ob 19.58 – Velikonočna poslanica slovenskih škofov (TV Slovenija 1)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh