Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrhunsko: Nika Prevc dva dni po 19. rojstnem dnevu do kristalnega globusa

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 03. 2024 / 15:00
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2024 / 15:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrhunsko: Nika Prevc dva dni po 19. rojstnem dnevu do kristalnega globusa
Nika Prevc se je do velikega kristalnega globusa dokopala predčasno. FOTO: Jure Makovec/STA

Vrhunsko: Nika Prevc dva dni po 19. rojstnem dnevu do kristalnega globusa

Najmlajša tekmovalka iz najbolj skakalne družine na svetu, Nika Prevc, ima te dni res ogromno razlogov za praznovanje.

Potem ko je v četrtek dopolnila šele 19 let (čestitamo!), se je danes, že tekmo pred koncem zime, predčasno dokopala do svojega prvega velikega kristalnega globusa za najboljšo v sezoni svetovnega pokala smučarskih skakalk.

11. mesto je zadostovalo

Na letalnici v norveškem Vikersundu so imeli prireditelji danes več sreče z vremenom kot včeraj, ko so morali preizkušnjo odpovedati. Danes je Nika Prevc zasedla 11. mesto, kar ji je zadostovalo za predčasno osvojitev globusa.


Sproščeno v Planico

V skupni razvrstitvi je zadržala 189 točk naskoka pred prvo zasledovalko, danes devetouvrščeno Avstrijko Evo Pinkelnig, torej bo šla lahko na finalno postajo zime, pred množico domačih navijačev v Planici, povsem sproščena.

Svetovni rekord

Današnje zmage se je sicer veselila domača letalka Eirin Maria Kvandal, ki ji je še najbližje prišla rojakinja Silje Opseth, ki je po padcu pri 236.5 metra v poskusni seriji v finalu pristala pri 230.5 metra in postavila nov svetovni rekord.

Na odru tudi Ema Klinec

Doslej ga je držala Slovenka Ema Klinec, ki je lani doskočila pri 226 metrih ravno na tej napravi, ki ji očitno izjemno ustreza, saj je tudi danes skočila na zmagovalni oder, bila je namreč tretja, v finalu pa preletela 200-metrsko mejo (203 m).

Niki Križnar se želja ni uresničila

Niki Križnar, ki v skupni razvrstitvi drži šesto mesto z možnostjo preboja na četrto, se želja ujeti 200-metrski mejnik ni uresničila in je končala povsem na robu deseterice, drugih Slovenk pa med le 17 nastopajočimi ni bilo.


Brez besed ob vseh čustvih

»Nimam dovolj besed za vsa ta čustva, ki so me prevzela. Po eni strani mi je bilo žal vsakega metra na skakalnici, po drugi pa me je povsem povozila vsa sreča ob zmagi v skupnem seštevku,« je za slovensko smučarsko zvezo strnila vtise Nika Prevc.

Peti skakalni globus

Nika je v prvi seriji poletela tudi do osebnega rekorda (190.5 metra), postala pa lastnica sedmega slovenskega velikega kristalnega globusa v zimskih športih na najvišji ravni, petega v smučarskih skokih, drugega ženskega.

Nika in Peter Prevc sta prva sestrsko-bratska naveza v zgodovini smučarskih skokov z osvojenima velikima kristalnima globusoma. Peter se je z njim okitil v sezoni 2015/16.

Župnik o Niki

Za spletno Družino se je nedavno o Niki razgovoril župnik njene domače župnije Selca Damjan Prošt, ki je dejal, da so delavnost, disciplina, pridnost, vztrajnost, skromnost, osredotočenost in zadržanost tiste lastnosti, ki so jo izstrelile med vrhunske športnice. Več TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh