Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posebno povabilo na Miklavžev koncert v Zavod A. M. Slomška

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 01. 12. 2022 / 05:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2022 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posebno povabilo na Miklavžev koncert v Zavod A. M. Slomška
Dobrodelnost ima več obrazov. FOTO: Arhiv Zavod AMS Maribor

Posebno povabilo na Miklavžev koncert v Zavod A. M. Slomška

V Zavodu Antona Martina Slomška Maribor spodbujajo različne oblike dobrodelnosti, s katerimi želijo pri mladih vzbuditi čut za sočloveka. Ena od tovrstnih dobrodelnih akcij je današnji 11. tradicionalni Miklavžev koncert. Zbrani denar bodo namenili gojencem iz socialno ogroženih družin.

»Letno potrebujemo med 35 in 40 tisoč evrov pomoči za družine naših gojencev,« pravi ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška dr. Samo Repolusk, s katerim smo se pogovarjali pred nocojšnjim koncertom.

Ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška dr. Samo Repolusk. FOTO: arhiv Družine

Kako dolgo ste se pripravljali na Miklavžev koncert in kdo vse sodeluje pri organizaciji? Komu boste namenili zbrani denar?

Časovno je težko opredeliti daljšo in bližnjo pripravo na koncert, vsekakor pa intenzivneje od jesenskih počitnic naprej. Pri organizaciji sodeluje celotno vodstvo zavoda, skupaj z učitelji, vzgojitelji, tehničnim osebjem in z vsemi nastopajočimi pa nas je okrog 200.

Sredstva so vedno namenjena gojencem zavoda, ki prihajajo iz socialno šibkih sredin. Na ta način omogočimo varstvo in izobraževanje v enotah našega zavoda tudi tistim družinam, ki si plačila prispevkov ne bi mogle privoščiti, prepoznavajo pa v našem delu velik vzgojni, izobraževalni ali pastoralni pomen tako zanje osebno kot za širše okolje.

Kdo so letošnji nastopajoči, ki bodo s svojimi nastopi razveselili občinstvo?

Na naših koncertih vedno sodelujejo otroci, učenci in dijaki iz vseh enot Zavoda; od vrtca, osnovne šole, glasbene in baletne šole, gimnazije in dijaškega doma. Vsakokrat pa v glasbenem delu poleg pevskih zborov in učencev pihalnega orkestra naše glasbene in baletne šole povabimo tudi znanega glasbenika ali skupino. Letos so to Modrijani.

Koncert obišče tudi Miklavž. FOTO: Arhiv Zavod ASM Maribor

Vaš Zavod ima precej razvejano strukturo. Koliko otrok ga obiskuje in koliko jih potrebuje takšno ali drugačno pomoč pri premagovanju šolskih finančnih ali drugih obveznosti?

V vrtcu Hiša otrok je 99 otrok, v osnovno šolo je vpisanih 135 otrok. Za premagovanje finančnih obveznosti pomoč iz Martinove ustanove prejema šest otrok iz vrtca in en otrok iz osnovne šole, potreb pa je sicer še več.

Gimnazijo A. M. Slomška obiskuje 278 mladih, pomoč iz Martinove ustanove v obliki opravičila plačila mesečnega prispevka pa prejema 36 dijakov. Praviloma te družine potrebujejo pomoč tudi pri plačilih dejavnosti obveznih izbirnih vsebin in pouka na terenu, pri čemer večkrat pomagajo zaposleni gimnazije osebno, a potrebe so vedno večje od razpoložljivih darovalcev …

V Dijaškem domu A. M. Slomška biva 185 dijakov, ki poleg naše gimnazije obiskujejo tudi druge srednje šole v Mariboru. V Glasbeno in baletno šolo A. M. Slomška pa je vpisanih 270 otrok.

Poleg finančne podpore sta ključni osebno spremljanje mladih in psihosocialna podpora. Mladi čutijo in vedo, da lahko računajo na oporo in pomoč vzgojiteljev, učiteljev in duhovnega asistenta.

Utrinek z lanskega koncerta. FOTO: Arhiv Zavod AMS Maribor

Na kakšen način sicer spodbujate vrednote dobrodelnosti v vašem Zavodu?

Vrednote dobrodelnosti razvijamo od vrtca do srednje šole, pri vsaki starostni skupini na njej primeren način. V Zavodu imamo dejavne prostovoljce na različnih področjih, kot so tutorstvo – učna pomoč vrstnikom, obiskovanje otrok v montessori vrtcu, obiskovanje starostnikov v domu starostnikov, delo na Karitas Maribor (razdeljevanje hrane), pripravljanje spodbudnih misli in voščilnic za osamljene in družine v stiski (v sodelovanju z mariborsko Karitas), pomoč dijakov na župnijah v okviru projektnega dela, delo dijakov na misijonih (lansko leto v Kazahstanu) in zbiranje sredstev za misijone, obiskovanje zapornikov in pomoč pri organizaciji športnih iger otrok s posebnimi potrebami, prostovoljne čistilne akcije in cel kup drugih manjših, priložnostnih dobrodelnih akcij med gojenci ali samimi zaposlenimi.

Dobrodelnost v širšem smislu je vključena v naš vsakdan.

Ob osnovnošolskem božičnem bazarju otroci vsako leto del sredstev, ki so jih zbrali s »prodajo« svojih izdelkov, namenijo v dobrodelni namen. Otroci ob tem razmišljajo o dobrodelnosti kot taki, o tem, komu bi sredstva lahko namenili in zakaj, se o tem pogovarjajo z vrstniki in učitelji. Osnovnošolci aktivno in uspešno sodelujejo tudi v Karitasovi akciji Podari zvezek, zbirajo zamaške za prizadete otroke, občasno se na to temo srečajo z gosti, otroci pa tudi sami dajo pobudo za akcijo, povezano s kakšno potrebo, ki jo prepoznajo v svojem okolju.

Sicer pa je dobrodelnost v širšem smislu vključena v naš vsakdan – pomoč vrstnikom, izkazovanje dobrega v različnih šolskih ali življenjskih situacijah.


Ali v decembru pripravljate še kakšno dobrodelno akcijo?

V decembru bomo začeli tudi dobrodelne akcije zbiranja sredstev za šolske sklade osnovne šole, gimnazije in dijaškega doma, prav tako pa bodo potekale kakšne manjše dobrodelne akcije znotraj razrednih skupnosti, za katere dajo pobudo učenci in dijaki sami.


Kaj za vas osebno pomeni biti dobrodelen?

Biti dobrodelen pomeni v prvi vrsti živeti veselo oznanilo in pričevati zanj med ljudmi, pomeni razumeti, da je vsak človek ustvarjen po Božji podobi in vreden vsega dostojanstva ter se zavedati, da je vsak med nami »varuh svojega brata«.


Koliko denarja ste zbrali na dosedanjih desetih koncertih in kako ste ga porabili?

V decembru je Miklavžev koncert največji in edini tovrstni dogodek. V preteklih letih je po vseh odpisanih stroških ostalo med 4500 in 6000 evrov. Lani smo iz Martinove ustanove razdelili pomoč 48 družinam, od tega največ za dijake v gimnaziji. Lani smo prvič koncert predvajali na več TV-kanalih, kar je imelo izjemen učinek, zbrali smo 27.106 evrov. Letno sicer potrebujemo med 35.000 in 40.000 evrov pomoči za družine naših gojencev.

V imenu vseh gojencev, nastopajočih in zaposlenih v Zavodu A. M. Slomška se zahvaljujemo vsakemu dobrosrčnemu darovalcu in tudi medijem, ki nam pomagate širiti informacijo o Miklavževem koncertu.


Nalaganje
Nazaj na vrh