Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vsakdanja« ljubezen v zakonu

Za vas piše:
Maja Kos
Objava: 17. 11. 2016 / 11:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Vsakdanja« ljubezen v zakonu

3. Nikodemov večer v Ljubljani je potekal v znamenju iskrenih in iskrivih pričevanj dveh zakonskih parov.

3. Nikodemov večer v Ljubljani je potekal v znamenju iskrenih in iskrivih pričevanj dveh zakonskih parov. V večer nas je s slavilnim petjem uvedel Tadej Vindiš, član skupine Svetnik.

Kakšna je resničnost, kako si v zakonu oz. družini izkazujejo vsakodnevno ljubezen, kaj jim je v spodbudo, kadar se zalomi, in kaj je torej to, kar ostaja nedotakljivo v družini tekom časa, česar ne more nihče vzeti? so bila vprašanja moderatorke večera, Kristine Tičar, nanje pa so zares iskreno in hudomušno odgovarjali pričevalci.

Problemi v ženskem svetu niso isti kot v moškem



Sanja in Jani Jeriček sta poročena 1 leto. Spregovorila sta o začetkih svoje skupne poti. Ko je zaljubljenost minila, so ju začele zelo motiti ravno tiste stvari, ki so ju v začetku na drugem privlačile. Spoznala sta, da problemi v ženskem svetu ne pomenijo isto kot v moškem. Jani je probleme vedno razumel kot tisto, kar se rešuje, v odnosu s Sanjo pa je spoznal, da so nekateri problemi le zato, da se lahko o njih govori in niso namenjeni temu, da bi jih reševali. Pomembno ju zaznamuje molitvena skupina, ki sta se ji pridružila in je povzročila veliko spremembo v njunem doživljanju. Postala sta bolj optimistična glede vsega, prinaša jima veselje, ki prihaja iz srca, in počasi v njima raste zaupanje, da bo Bog res poskrbel za njiju. Sanja je dodala, da stik najdeta in se povežeta, ko sta iskrena. »Ampak ne iskrena na način, da mu jaz povem, kakšen je on, kaj mora on, kaj vse je pri njem narobe. Ampak da mu jaz povem, kaj jaz mislim, kako se počutim, kaj jaz doživljam.« Jani pa je zaključil, da lahko v odnosih spreminjamo le sami sebe. Potem pa je veliko možnosti, da se nam bo tudi drugi hitro pridružil.

»Ni pomembno, koliko časa sva skupaj, ampak kako izkoristiva ta čas«



Štefka in Peter Dolenc sta poročena 31 let, njuno družino pa bogatita sin in hči ter 4 vnuki. Na skupni poti se je Peter naučil, kako ženske interpretirajo besede. Ko mu žena reče, naj jo gleda v oči, to razume kot nadzorovanje, ukazovanje, podrejanje, ona pa to čuti kot povezovanje, iskrenost in potrditev, da je tisti trenutek z njo. Poudaril je, da gre tu za razliko v jezikih ljubezni. Kadar zmoreta, preprosto vprašata za želje drugega, kaj pričakujeta. Pomembno spoznanje njunega zakona: »Ni pomembno, koliko časa sva skupaj, ampak kako izkoristiva ta čas, koliko je kvaliteten, ali sva odprta za poslušanje in razumevanje.« Zelo dragocena izkušnja njunega zakona je, da se mora družina vsak dan usesti k družinskemu oltarju – mizi. Vsak dan se mora družina začutiti. Sprememba, ki je bila ključna za njuno življenje in kakovost le-tega, se je zgodila šele po 30 letih zakona, ko sta ugotovila, kaj je vzrok vseh njunih težav. Bila sta na seminarju Ljubezen in spoštovanje. Bog je možu zapovedal, naj ljubi ženo, ženi pa je zapovedal naj spoštuje moža. To je bil srž vseh nesporazumov in problemov, iz katerih nista našla poti. Ona je iskala ljubezen, on spoštovanje.



Svoja bogata pričevanja so v drugem delu dopolnili z odgovori na vprašanja, sklenili pa s spodbudami številnim poslušalcem.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh