Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vse o samotestiranju učencev in dijakov [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 08. 2021 / 15:56
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2021 / 16:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vse o samotestiranju učencev in dijakov [VIDEO]
Mag. Robert Cugelj: Glede na zelo dobro organiziranost lekarn verjamemo in upamo, da bodo izvedle potrebne aktivnosti in bodo testi v lekarnah na razpolago v ponedeljek, 30. avgusta, ko se odprejo. FOTO: zajem zaslona

Vse o samotestiranju učencev in dijakov [VIDEO]

Samotestiranje učencev zadnje triade osnovne šole in dijakov se bo začelo v ponedeljek, 30. avgusta, ko naj bi bili od zjutraj v vseh lekarnah po Sloveniji, tudi zasebnih, na voljo testi, je na današnji novinarski konferenci zatrdil državni sekretar na ministrstvu za zdravje mag. Robert Cugelj.

»Spoštovani dijaki in učenci, iskreno vas prosim, da k samotestiranju pristopite odgovorno. Zdravje je na prvem mestu in varno šolsko okolje lahko zagotavljamo z doslednim samotestiranjem. Vsak od nas, tudi vi, lahko vpliva na potek epidemije in na to, kakšno bo naše zdravje in življenje. Naj bo to vaš delček prispevka v boju proti virusu,« je učence in dijake pred začetkom samotestiranja nagovoril Cugelj.

Podrobnosti glede prevzema testov

Obenem jih (in njihove starše) je seznanil s podrobnostmi glede prevzema testov za samotestiranje, ki ga bodo izvajali učenci od 7. do 9. razreda osnovnih šol in dijaki srednjih šol, ki se redno izobražujejo, otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje, ustanovljene za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, in učenci, ki so vključeni v 3. do 6. stopnjo posebnega programa.

Brezplačno, enkrat tedensko, doma

Učenci in dijaki bodo samotestiranje, ki bo brezplačno, enkrat tedensko v enakih presledkih izvajali doma ali na lokaciji, kjer živijo, denimo v dijaških domovih. »Ker gre za presejalni program, se samotestirajo zdrave osebe ali osebe brez znakov akutne okužbe dihal in prebavil. V primeru bolezenskih znakov morajo osebe obvestiti in se posvetovati z izbranim osebnim zdravnikom,« opozarja državni sekretar.

Dopis vsem lekarnam, tudi zasebnim

Ministrstvo za zdravje je včeraj vsem lekarnam posredovalo dopis s prošnjo, naj nabavijo teste, da bodo lahko na voljo že v začetku prihodnjega tedna. »Glede na zelo dobro organiziranost lekarn verjamemo in upamo, da bodo izvedle potrebne aktivnosti in bodo testi v lekarnah na razpolago v ponedeljek, 30. avgusta, ko se odprejo,« je zatrdil Cugelj.

Spoštovani dijaki in učenci, iskreno vas prosim, da k samotestiranju pristopite odgovorno. Zdravje je na prvem mestu in varno šolsko okolje lahko zagotavljamo z doslednim samotestiranjem. Vsak od nas, tudi vi, lahko vpliva na potek epidemije in na to, kakšno bo naše zdravje in življenje. Naj bo to vaš delček prispevka v boju proti virusu. (mag. Robert Cugelj)

Dovolj testov za nemoten začetek šolskega leta

Po zagotovilih dobaviteljev je testov, ki jim bodo priložena jasna navodila za uporabo, dovolj za nemoten začetek šolskega leta. »Lekarne so se v času epidemije izjemno izkazale. Tudi med najhujšo epidemijo so ohranile dostopnost in tako poskrbele za nemoteno oskrbo prebivalcev z zdravili. Verjamemo, da se bodo v velikem številu odločile za izdajo testov, saj s svojo razvejano mrežo oskrbe po vsej Sloveniji nudijo hitro, enostavno možnost dviga testov,« izpostavlja državni sekretar.

Kdo je upravičen do testov?

Do izdaje testov so upravičeni učenci in dijaki, rojeni od 1. januarja 2002 do 31. decembra 2009, prav tako tudi tisti, ki so v proces šolanja vstopili s 5 leti, torej rojeni med 1. januarjem in 31. decembrom 2010, ali ki iz različnih razlogov še niso zaključili srednješolskega izobraževanja, rojeni med 1. januarjem in 31. decembrom 2001. Do testov so upravičeni tudi dijaki v posebnih programih, rojeni pred letom 2001, ki morajo poleg kartice zdravstvenega zavarovanja predložiti tudi potrdilo o vpisu.

Pet testov mesečno kateri koli dan v mesecu

Dijaki in učenci brez kartice zdravstvenega zavarovanja za izdajo testa v lekarni predložijo potrdilo o vpisu v šolo. Za dvig testov za samotestiranje je potrebna veljavna kartica obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičenca do testov. Starši ali skrbniki ne morejo dvigniti testov na svojo zdravstveno kartico. Vsak upravičenec dobi pet testov mesečno kateri koli dan v mesecu.

Učenci in dijaki bodo samotestiranje, ki bo brezplačno, enkrat tedensko v enakih presledkih izvajali doma ali na lokaciji, kjer živijo, denimo v dijaških domovih. FOTO: Newscom

Kako ob pozitivnem rezultatu testa?

»Ob pozitivnem rezultatu testa pri samotestiranju mora učenec ali dijak oziroma starši ali zakoniti zastopnik nemudoma obvestiti izbranega osebnega zdravnika, ki ga bo napotil na testiranje s testom PCR. Do prejema rezultatov testa PCR je treba ostati doma v samoizolaciji in upoštevati navodila NIJZ. Ob pozitivnem rezultatu testa PCR takoj obvestijo ravnatelja, ob negativnem pa se učenec ali dijak lahko nemoteno udeleži pouka ali rednega izobraževalnega procesa ter izvajanja obšolskih in izvenšolskih dejavnosti,« je še pojasnil mag. Robert Cugelj.


DOBRO JE VEDETI:

  • do testov za samotestiranje so upravičeni učenci zadnje triade osnovnih šol in dijaki,
  • samotestiranje je brezplačno, enkrat tedensko v enakih intervalih,
  • učenci in dijaki ga izvajajo doma ali na lokaciji bivanja (dijaški domovi),
  • vsak upravičenec dobi pet testov mesečno kateri koli dan v mesecu,
  • testi bodo na voljo od ponedeljka, 30. avgusta 2021, zjutraj v vseh lekarnah, tudi zasebnih,
  • za dvig testa je potrebna veljavna kartica obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičenca,
  • dijaki in učenci brez zdravstvene kartice za izdajo testa v lekarni predložijo potrdilo o vpisu,
  • starši ali skrbniki ne morejo dvigniti testov na svojo zdravstveno kartico.

Odpadki po izvajanju samotestiranja

Kako ravnati z odpadki po izvajanju samotestiranja, denimo s testnimi materiali ali uporabljenimi robčki? Treba jih je odložiti v plastično vrečko za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vrečke ne smemo tlačiti in se je dotikati po odlaganju med odpadke. Vrečko je treba namestiti v drugo vrečo, jo tesno zavezati in označiti, da gre za odpadke od samotestiranja. Vrečo z odpadki je treba nedostopno otrokom hraniti vsaj 72 ur ločeno od ostalih odpadkov, preden se odloži v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Nalaganje
Nazaj na vrh