Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po moško v Mariboru [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 09. 2022 / 15:52
Oznake: Odnosi
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2022 / 21:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po moško v Mariboru [FOTO]
Vseslovenskega srečanja se je udeležilo okrog 100 mož (in ena ženska, Urša Cankar Soares). FOTO: Matjaž Vertuš

Po moško v Mariboru [FOTO]

Če se skupine moških iz vse Slovenije v soboto zgrinjajo v Maribor, bi človek najprej pomislil, da gredo na nogometni derbi v Ljudski vrt. Danes ni bilo ravno tako. Okrog 100 se jih je zbralo na 3. vseslovenskem srečanju mož, očetov in sinov v Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski. No, povsem brez nogometnega pečata ni šlo.

Sproščeni in iskreni pogovori po skupinah. FOTO: Janez Porenta

Pol ure pred uradnim začetkom programa s tiho adoracijo je bilo parkirišče ob Slomškovem zavodu že razmeroma polno, registrske tablice avtomobilov pa so potrjevale, da so na vseslovensko srečanje prišli moški z vseh koncev domovine. Nič čudnega, ko pa so Možje svetega Jožefa, ki so z roko v roki s Krščanskimi možmi in z Uradom za družino pri SŠK pripravili današnji celodnevni dogodek, ravno na god enega največjih in najpomembnejših moških v slovenski zgodovini bl. Antona Martina Slomška, že v 18 skupinah posejani po vsej državi.

Dopoldansko osrednje predavanje z Uršo Cankar Soares in dr. Andrejem Perkom. FOTO: Janez Porenta

Na glavnem dopoldanskem predavanju, ki je poželo veliko odobravanja med udeleženci, sta sodelovala izkušeni in odmevni psihoterapevt dr. Andrej Perko in vodja Pohoda za življenje Urša Cankar Soares. Perko je izpostavil, da je današnji čas za moške težak, saj ne govorimo več o razlikah med spoloma temveč o enakosti spolov: »Na udaru je družina, na udaru smo zlasti moški, saj se skuša moškega izriniti iz družine, mu vzeti veljavo, s čimer se podre tudi možnost vzgoje otrok. Brez očeta pa se otrok, zlasti fantov, ne da vzgojiti. Vzgoja je možna zgolj pri očetu in materi, ki sta biološko različnega spola.«


MARKO ERENT, Župnija Komenda

FOTO: Matjaž Vertuš

Prišel sem najprej videti že znane in neznane obraze, s katerimi delimo skupne iztočnice; slišati moške zgodbe, ki jih manjka; slišati tudi nekaj predavateljev, ljudi, ki se s tem tudi poklicno ukvarjajo in imajo nekaj znanstvenih dognanj s tega področja; in zaokrožiti lep dan z lepim druženjem.

Zlasti me je nagovorilo, naj v tem svetu, ki je padel s tečajev, kot pravi dr. Perko, odigramo vlogo, ki smo jo tisočletja odigrali, zdaj pa nas skuša ta svet preglasiti, utišati, nas prepričati, da je vse drugače, v resnici pa sploh ni. Vloga moškega danes ni čisto nič drugačna kot v preteklosti, jo pa pozabljamo niti nas je niso naučili, jo moramo ponovno odkrivati.

Sem član moške skupine iz Ljubljane, s Poljan. Skupina mi predvsem daje to, da sem enkrat mesečno slišan, da povem tisto, kar želim povedati, kar morda doma zmanjka, ker je na zakonski skupini druga dinamika, v krogu prijateljev običajno pridejo do besede najglasnejši in se je treba malo boriti. Tukaj pa ima vsakdo enakovredno možnost spregovoriti, biti slišan in tudi mora poslušati.

Imam družino, štiri otroke, tri hčere in fanta. Upam, da se udeležba na moških skupinah v moji družini pozna na bolje, zagotovo pa vem, da se pozna navznoter, v meni, sem bolj miren, pomirjen. Določene koncepte predelam že prej in jih potem skušam doma uveljaviti. Pod črto, ena stvar, ki mi jo je moška skupina dala, je, da sem se oklical za družinskega varuha molitve, in poskušam to zasledovati.


Glasbeno slavljenje. FOTO: Janez Porenta

Perko: Problem današnje dobe so odsotni očetje in negotovi starši

V prvem letu po otrokovem rojstvu je mama edina pomembna za otroka, ki raste devet mesecev v mami, ne v očetu, je opozoril Perko. In ko se rodi, je biološko in tudi psihološko povezan z mamo. »In če mama v tem obdobju zataji, so lahko pozneje posledice za otroka hude. Očetova vloga v otrokovem prvem letu pa je, da skrbi za mamo, ki potrebuje podporo in ljubezen svojega moža. Njegova druga naloga pa je, da nosi mamo, da lahko vstopi v simbiozo s svojim otrokom. Da ljubi mamo. V nasprotnem se mama ne more pomiriti in to prenaša tudi na otroke,« je pojasnil dr. Perko.

Pri kosilu. FOTO: Janez Porenta

Problem današnje dobe pa so odmaknjeni očetje in negotovi starši. »Negotovi in zmedeni starši jemljejo vso odgovornost na svoje rame, ne dajejo je otrokom. In v tej negotovosti otroci odraščajo. Kako naj otrok ob takšnih starših odraste v polnokrvno in trdno osebo? Zakaj oče ne stopi pred odraščajočega sina in mu reče: ne bom ti dal pametnega telefona, saj imaš mene – pogovarjaj se z mano.«


ROK KRANJC, Župnija Ljubljana-Stožice

FOTO: Matjaž Vertuš

Na srečanje sem prišel z glasbeno zadolžitvijo, saj sem uradno zadolžen za glasbo na prireditvi. Glasbena skupina na srečanju je priložnostno sestavljena, čeprav se nas večina že pozna iz Slavljenja, ker sodelujemo pri Prenovi v duhu. Vsi smo se že povohali v glasbenem smislu, katoliški svet je majhen, tudi glasbeniki med sabo smo se že spoznali.

Obenem mi je bilo naloženo še vodenje pogovorne skupinice, ki je bila perfektna z zelo bogatimi pričevanji ljudi, ki so šli ali še hodimo skozi življenjske preizkušnje, kako jih znamo reševati in kje zraven vključiti Boga. Nikoli nisi sam. Eno je pogovor z Bogom, drugo pa, da najdeš omrežje ljudi podobne starosti in podobnih izzivov, ki ti pomagajo, skupaj z Bogom, pokazati kompas v pravo smer.

Čeprav pogosto poslušam dr. Andreja Perka, je imel znova veliko neverjetno dobrih receptov za moje življenje, povsem me je fasciniral. Urša Cankar Soares pa sploh, dodala je še nekaj tiste komponente, ki sem jo doslej malce prezrl, ker nisem bil osebno udeležen v njej. Toda kot človek, ki ima nekaj humane note v sebi, nočem ubijati pripadnika lastne vrste.

Sem član Mož sv. Jožefa pri Sv. Jožefu, smo najstarejša skupina, prva v Sloveniji, pa sem kar ostal v njej. Zakaj? Moški ima štiri arhetipe: bojevnik, kralj, ljubimec in duhovnik oziroma modrec. Vse štiri arhetipe se da čudovito zaobjeti v krščanski luči. Kako biti čim boljši oče, mož, partner ali sodelavec, živeti Boga, tudi če ne mahaš z zastavico. Jaz sem kristjan, pa to danes ni priljubljeno in ti lahko v poslu škoduje. Če me zdajle vidijo poslovni partnerji, ki imajo Titovo sliko na steni, ne bo dobro za moj posel. Jaz pa lahko svoje poslanstvo živim in se ga učim živeti skozi take skupine, v kateri se med sabo podpiramo.

In še to: če si včasih prišel v cerkev in je bilo tam polno žensk, se kot moški nekako nisi našel. Tukaj pa je več komponent, da se najdemo. Bog nas je ustvaril in nam dal kot eno od arhetipskih vlog tudi duhovniško poslanstvo. Mi moramo prinašati vrednostno lestvico svojim družinam, svojim otrokom – tudi tisti, ki imamo podrte družine. Ampak otroke imaš še vedno.


Med predavanjem Urše Cankar Soares. FOTO: Janez Porenta

Urša Cankar Soares: Splav je bolj moška kot ženska tema

»Tema zaščite življenja najbolj nemočnih v naši družbi je v resnici moška tema. Zakaj vas prepričujejo ravno obratno in govorijo, da je to ženska izbira, ženska pravica, vi pa bodite tiho, ker o tem nimate kaj govoriti; morda imate lahko svoje mnenje, drugega pa družba od vas o tej temi ne pričakuje? Če vemo, da ena od petih žensk v Sloveniji izbere splav, potem tudi eden od petih moških izbere splav. Če pogledamo podatke iz tujine, iz Slovenije jih namreč ni, bi več kot 90 % žensk, ki pridejo na klinike za splave, izbrale življenje za svoje otroke oziroma ne bi niti pomislile, da bi to storile svojim otrokom, če bi jim oče tega otroka stal ob strani. Zato je splav bolj moški kot ženski problem,« je uvodoma poudarila Urša Cankar Soares.


TOMAŽ BEVEC, Maribor

FOTO: Matjaž Vertuš

Odlično predavanje me je zelo nagovorilo. Iz ust Urše Cankar Soares je bilo prav srhljivo slišati, da 90 % žensk ne bi storilo splava, če bi jim moški stali ob strani – to je bilo zame pretresljivo. Dr. Andrej Perko pa, čeprav sem že večkrat poslušal njegova predavanja, se mi vedno zdi odličen. O vlogi očeta, kako pomembna je in kako jo pravilno izvajati, je vedno dobro slišati na novo, z različnih plati. Da se lahko bolj poglobiš v to vlogo in jo pravilno opravljaš, ker je v današnjem času tako pomembna.

K udeležbi me je spodbudila moja moška skupina, ki sicer ni ena od uradnih, temveč smo skupina Exodus, ki jo letos nadaljujemo drugič. Z izjemo enega člana, ki ni mogel priti, smo vsi ostali štirje tukaj.

Sem oče in vsakič, ko se vrnem z moške skupine, se to doma pozna. Tudi moja žena potrdi, da se – zato zagotovo vem, da se pozna.


Marcos Tavares z otroki. FOTO: Janez Porenta

Tavares: Najboljši sem ne le zaradi sebe, temveč tudi zaradi žene

Udeleženci so si izkušnje, izzive, težave podelili v sproščenih in iskrenih pogovorih po manjših skupinah, med skupnim kosilom pa je velik aplavz požel prihod nogometne zvezde, Brazilca v Mariboru Marcosa Tavaresa, ki se je srečanja, na katerem je nato sodeloval na popoldanski okrogli mizi, udeležil skupaj s štirimi otroki. »Če nisem bil v odnosu z ženo zadovoljen in vesel, tudi na igrišču nisem dobro igral. Odnos z ženo me je vodil naprej, sem najboljši nogometaš v Sloveniji ne le zaradi sebe, temveč tudi zaradi žene. Dve najpomembnejši odločitvi v življenju sta, ali boš skozi življenje hodil z Bogom in s kom se boš poročil,« je pojasnil srčni in globoko verni nogometaš.

Tik pred začetkom popoldanske okrogle mize. FOTO: Janez Porenta

Pri popoldanski okrogli mizi so poleg njega in obeh dopoldanskih predavateljev sodelovali še voditelj, pričevalec in predavatelj iz Družine in življenja Aleš Čerin, psiholog in psihoterapevt Rudi Tavčar, soorganizator in gostitelj srečanja in duhovnik mag. Franček Bertolini in moralni teolog in duhovnik dr. Ivan Štuhec. Pogovor je moderiral skavtski voditelj Nejc Kurbus. Za slavljenje z glasbo je skrbel priložnostni band pod vodstvom Roka Kranjca, celodnevno prireditev pa sta zapečatila molitev in blagoslov. Kdor si želi več informacij ali bi se pridružil eni od moških skupin po Sloveniji, naj se javi na e-naslov noviclanimsj@gmail.com.

Kupi v trgovini

Odločitev - za moške
Medosebni odnosi
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh