Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Mož je glava, žena pa srce, noge in roke srečnega zakona«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 09. 2022 / 11:34
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2022 / 11:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Mož je glava, žena pa srce, noge in roke srečnega zakona«
Mašo je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: Janez Porenta

»Mož je glava, žena pa srce, noge in roke srečnega zakona«

Tretje vseslovensko srečanje mož, očetov in sinov, ki pod geslom »Jaz in ona; 'Moža in ženo ju je ustvaril'« poteka v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru, se je začelo s tiho adoracijo in nato sveto mašo, ki jo je v somaševanju daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Približno 100 moških, ki so se udeležili celodnevnega srečanja v organizaciji Mož sv. Jožefa, Krščanskih mož in Urada za družino pri SŠK, je uvodoma nagovoril duhovnik in gostitelj mag. Franček Bertolini in pozdravil vse, ki »nas moška duhovnost nagovarja, saj čutimo klic, da poskrbimo za svoje, za tiste, ki so nam zaupani, za družino, za skupnost, v kateri smo, za župnijo; pa čeprav nam mnogokrat sebičnost in druge stvari, ki nas pri tem ovirajo, otežujejo to nalogo.«

Rdeča nit vseh Slomškovih kreposti je bila ponižnost

Nadškof Alojzij Cvikl se je v pridigi naslonil na današnjega godovnika, blaženega Antona Martina Slomška, ki je – čeravno je bil škof, sloveč pisatelj, izreden vzgojitelj, voditelj množic in priljubljen govornik – ostajal ponižen in skromen, rdeča nit vseh njegovih kreposti je bila ravno ponižnost. »Nikoli ni sebe postavljal v ospredje, ni iskal služb in časti – vse službe je razumel kot služenje. S ponižnostjo in iskrenostjo je služil Bogu in ljudem. Bil je zazrt v končni cilj našega življenja – v življenje pri Bogu, v nebesa. Smrti se ni bal, temveč jo je razumel kot vstop v to, v kar je hrepenel in tako rad oznanjal drugim. Vse življenje je gradil na zaupanju v Boga. Ves se je prepustil Božji volji, zato nam njegova smrt razodeva veličino njega in njegove vere,« je izpostavil mariborski nadškof.

Celotna pridiga nadškofa Cvikla:

Srečanje mož (pridiga nadškofa Alojzija Cvikla).docx

Moja vera je lahko pričevalna le, če jo ohranjam, poglabljam in po njej živim

Naj bo torej skupna prošnja vseh zbranih mož, je spodbudil Alojzij Cvikl, da bi si odločneje prizadevali za rast naše osebne vere, njeno vrednost je tako poudarjal Slomšek in opozarjal na ogroženost njene vloge v vsakdanjem življenju. »Slomškov moto Sveta vera bodi vam luč je zelo pomemben tudi danes, ko nam luč vere ne osvetljuje dovolj naših korakov sredi zmedenosti časa, v katerem živimo. Slomšek se je zavedal, da je moja vera lahko pričevalna le, če jo ohranjam, poglabljam in po njej živim. Danes mnogi kristjani čutijo utrujenost in nemoč pred izzivi današnjega časa. Umaknejo se in skrijejo, zlasti zato, ker nam zmanjkuje časa za tisto, kar našo vero poživlja in krepi,« je poudaril nadškof.

Tretje vseslovensko srečanje mož, očetov in sinov je odprla dopoldanska sveta maša. FOTO: Janez Porenta

Kaj Slomšek želi od današnjih mož?

Podčrtal je nekaj lastnosti, ki jih Slomšek želi in pričakuje tudi od današnjih mož: najprej pozitivnost, jasno misel in trdnost – mož je za Slomška nekdo, na katerega se lahko zaneseš in nasloniš; nato uvidevnost in prijaznost, ki sta temeljni vrednoti za graditev naših medsebojnih odnosov v družinah in družbi; treba je tudi znati poslušati in kazati zanimanje, se vživeti v svet drugega; pa sprejemati kritike in biti pripravljen na spremembe (po Slomšku to pomeni biti ponižen).

Pot sovražnikov, ki se jih morajo možje varovati

»Možje pa se morajo po Slomšku varovati petih sovražnikov. Kot prvega Slomšek oriše ljubosumnost ('To je črv zakonske sreče, ki še na smrtni postelji ne umre'), nato zakonsko nezvestobo ('To je mati prešuštva'), hudo jezo – srditost, lakomnost ('Najbolj neusmiljen zakonec je skopuh') in zapravljivost. Svoje razmišljanje Slomšek zaključi z besedami: 'Mož je glava, žena pa srce, noge in roke srečnega zakona. Blagor hiši, mestu, deželi, ki ima veliko srečnih zakonov,'« je še dodal nadškof Cvikl.

Naj bo naše življenje res razodevanje Božje ljubezni

»Dragi možje, naj bo vaša prošnja, da bi iz vaših src zagorela topla ljubezen do Boga, tako močna, da bo lahko odgovorila na izzive in miselnost sveta, v katerem živimo. Prosimo Slomška, ki je zgled žive vere in naš priprošnjik pri Bogu, da bi bilo tudi naše življenje res razodevanje Božje ljubezni. Naj nam on izprosi, da bi bila naša vera odgovor na Božjo ljubezen. Če se čutim ljubljenega in sprejetega, kakršen sem, lahko tudi jaz ljubim in sprejemam drugega,« je zaključil mariborski nadškof.

Kupi v trgovini

Prava moškost
Osebna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh