Zapri
Iskanje

Vzgojno-družinski seminar v Bruslju

Za vas piše:
Zvone Štrubelj
Objava: 14. 09. 2021 / 09:34
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 11:35
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vzgojno-družinski seminar v Bruslju

Vzgojno-družinski seminar v Bruslju
Del oltarnega občestva pri sveti maši na vrtu SPC v Bruslju. FOTO: Zvone Štrubelj.
Slovenski pastoralni center v Bruslju je že osmič po vrsti pripravil vzgojno družinski seminar za družine z otroki. Potekal je v Slovenskem pastoralnem centru v Bruslju v soboto, 11. in v nedeljo, 12. septembra 2021. Letos so se seminarja udeležile tri družine in Luksemburga in devet družin iz Bruslja. Tema seminarja je bila: Glasba kot odlična vzgojna pot v družini.

Predavatelja sta bila profesor Franci Nahtigal in njegova žena Špelca. Program seminarja je sooblikovala tudi violinistka in glasbena pedagoginja Tina Čeh iz Bruslja. Z zakoncema Nahtigal sta iz Begunj pri Cerknici prišle tudi hčerki Neža in Marjeta, obe glasbenici. 

Družino Nahtigal sta spremljali tudi pianistka Rebeka Dobravec in čelistka Tara Korica. Z Nežo Nahtigal igrata v klavirskem triu Trn /začetnice imen: Tara, Rebeka in Neža/. Po nedeljski maši so dekleta navdušile udeležence seminarja in vernike SPC iz Bruslja z odličnim koncertom klasične glasbe.

Franci in Špelca Nahitgal sta s Tino Čeh vodila družinski seminar o vzgojnem pomenu glasbe v družini. FOTO: Zvone Štrubelj.

Dolgo je viselo v zraku ali bomo zaradi epidemije covida seminar lahko prireditli, tvegali smo in bili za pogum nagrajeni. Čez 60 udeležencev družinskega seminarja je bilo presrečnih, da smo se spet lahko srečali v živo in uživali v grajenju prijateljske skupnosti mladih družin z otroki. 

Franci je ljubiteljski glasbenik in ploden ustvarjalec duhovnih pesmi. Njegova žena Špelca je zdravnica in tudi glasbeno izobražena. Sodelujemo že več kot 35 let. Franci je avtor več poznanih pesmi pri glasbeni maši Pesem tisočerih zvonov, najbolj znana je njegova darovanjska pesem Kakor je bil ta kruh, ki se poje domala v vseh župnijah v Sloveniji. 

V mladih letih sem ga vključil v program ene od prvih skupin prostovoljcev v Sloveniji, imenovala se je Šotorovci. Leta 1988 smo s potujočim šotorom obiskali salezijanske župnije v Sloveniji, veliko smo prepevali, animirali otroke in mlade, pripravljali smo preproste in nazorne kateheze. To je bil prvi osnutek danes tako razširjenih župnijskih oratorijev. 

Naslednji projekt, ki smo ga ustvarili skupaj je bil muzikal Ceste, Franci je tudi avtor Ježkove pesmi Ceste: »Ej ceste, ceste, ceste, kam vse greste? Ko pa se mi čas izteka, vidim, v isto stran drže: vedno, vedno do človeka«.

Med skupinsko igro na družinskem seminarju. FOTO: Zvone Štrubelj.

Franci Nahtigal je na seminarju spregovoril o navdihih pri ustvarjanju glasbe, njegova žena Špelca je govorila o starševskem spremljanju glasbene vzgoje v njihvi družini. Imata štiri otroke, dva fanta sta morala zaradi obveznosti ostati doma, vsi štirje so visoko glasbeno izobraženi, Miha se je vpisal na glasbeno akademijo. 

Tina Čeh, ki je v Bruslju ustanovila Kulturni  kreativni kotiček (Cultural Creativ Corner), ki ponuja glasbeno, plessno in likovno izobraževanje predvsem slovenskim otrokom, je staršem spregovorila o izbiri inštrumenta in o starševskem spremljanju glasbenega razvoja otrok. Nadvse zanimiva tema za starše, ki radi otroke pošiljajo v glasbeno šolo.

Udeleženci vzgojnega družinskega seminarja v Bruslju. FOTO: Zvone Štrubelj.

Za seminar smo pripravili tudi brošuro s predstavitvijo predavateljev in z bogatim izborom pesmi. Sobota, 11. september 2021, je minila kot bi trenil. Medtem ko so starši sodelovali pri predavanjih in pri pričevanju o pomenu glasbe v družini, so otroci, ki so bili razdeljeni v tri starostne skupine, imeli svoj program. 

Animirali sta jih Marjeta in Neža Nahtigal. Pri programu so sodelovali tudi animatorji: sobrat Gregor Šemerl, Peter Car in Mirjam Grebenc. V delovni ekipi, ki je pripravljala sobotno kosilo in včerjo in nedeljski žar po maši in koncertu, je sodelovalo še 12 pridnih sodelavcev. 

Violinistka in glasbena pedagoginja Tina Čeh je sooblikovala program družinskega seminarja. FOTO: Zvone Štrubelj. 


Seminar smo sklenili z nedeljsko mašo, pri kateri so s svojimi inštrumenti sodelovali tudi otroci in hišni ansambel SPC iz Bruslja. Somaševala sva s sobratom duhovnikom Gregorjem Šemerlom. Nedeljsko evharistično bogoslužje je potekalo pod šotorom na vrtu SPC. Po maši je bil koncert v kapeli, kjer imamo tudi klavir. 

Klavirski trio TRN je na prizorišče prinesel nasmeh in dobro voljo, dekleta so nas navdušila s poglobljeno interpretacijo Dvoržakove klasične glasbe. Prav lepo je bilo opazovati skupino najmanjših otrok, ki so v enournem koncertu onemeli in z začudenjem zrli v tri mlade izvajalke glasbe. Bogu hvala za tako lep dogodek in tako bogato srečanje.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh