Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vzhodna Evropa si prizadeva za obisk novega papeža

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 03. 2013 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vzhodna Evropa si prizadeva za obisk novega papeža

Papežu Frančišku so vabila izrekli že iz Varšave, Bratislave in Prage; slovenski jezuit in umetnik p. Marko Ivan Rupnik, ki je minuli teden na Slovaškem vodil duhovne vaje za slovaške škofe, novega papeža osebno pozna in ga ocenjuje kot ‘človeka globoke vere, Marijinega častilca in sočutnega človeka z globokim čutom za socialno pravičnost’.

Vzhodnoevropske države si močno prizadevajo za obisk novega papeža. Frančišek je takoj po izvolitvi pred tednom dni že prejel vabili s Poljske in Slovaške. Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je v četitki ob izvolitvi zapisal: “Upam, da bom Vašo svetost skupaj s svojimi rojaki lahko pozdravil na poljskih tleh.” Komorowski je obenem izrazil svoje ‘veliko veselje’ ob izvolitvi kardinala Bergoglia za novega poglavarja katoliške Cerkve.

Predsedniku Poljske škofovske konference, nadškofu Jozefu Michaliku, se zdi izredno pozitivno, da novi cerkveni poglavar prihaja iz ‘živahne in dinamične’ argentinske Cerkve. “Za nas je to odlična perspektiva, ki hrani možnost razcveta Cerkve v deželah, ki so izčrpane od materializma”, je prepričan nadškof Michalik.

Poljski primas in nadškof v Gnieznu, Jozef Kowalczyk, je pohvalil teološko konzervativnost papeža Frančiška: “Ene same samcate besede nisem slišal o reformah ali drugih presenetljivih revolucionarnih načrtih, teologiji osvoboditve ali spreminjanju sveta s pištolo v roki.” Obenem je poudaril, da se katoliška Cerkev v Argentini sama ukvarja z lastno vlogo v obdobju vojaške diktature. Zaradi ne najbolj enostavnih razmerij do diktatur so Cerkev tako v svetu kot tudi na Poljskem večkrat ostro kritizirali, pojasnjuje Kowalczyk. Toda Cerkev si sama izprašuje vest in se je v nasprotju s političnimi strankami sposobna tudi opravičiti.
Tudi poljski tisk je pozdravil izbiro novega papeža. Konzervativni časnik ‘Rzeczpospolita’ je presenetljivo kratek konklave ocenil kot znamenje, da Cerkev ni tako notranje razdeljena kot se nam včasih zdi. V levo liberalnem časniku ‘Gazeta Wyborcza’ so poudarili ljudskost novega papeža. Medtem ko se nekateri pripadniki cerkvene hierarhije ukvarjajo z razkošjem in kariero, Frančišek predstavlja pravo ‘svežo sapo’.

Slovaški predsednik Ivan Gašparovič je prepričan, da bo Frančišek ‘tako kot njegov predhodnik Benedikt XVI. moralna avtoriteta za ves svet’ in je izrazil pričakovanje, da bo njegova izvolitev ‘prispevala k dodatni poglobitvi bilateralnih odnosov med Slovaško in Svetim sedežem’.

“Ta izvolitev bo gotovo še predmet številnih razprav in analiz, in tudi zato svetemu očetu želim predvsem zdravja ter veliko dobrih in pametnih odločitev v času njegovega pontifikata”, je pojasnil predsednik slovaške vlade Robert Fico, ki je novemu papežu takoj po izvolitvi poslal brzojavko z najlepšimi željami in vabilom za obisk Slovaške.

Izvolitve papeža Frančiška se je razveselila tudi slovaška diplomacija. Prepričani so, da bo novi cerkveni poglavar tudi v današnjem globaliziranem svetu močna avtoriteta, ki bo podpirala medsebojno razumevanje in solidarnost med narodi ter dialog med različnimi kulturami in veroizpovedmi. “Za Slovaško bi bila velika čast, če bi svetega očeta že v letošnjem letu lahko pozdravili v naši deželi, kjer obhajamo pomembne jubileje v razvoju državnosti in identitete slovaškega naroda”, so zapisali na zunanjem ministrstvu v Bratislavi.

Takoj zatem, ko se je iz dimnika na strehi Sikstinske kapele prikazal bel dim in še preden je bilo znano ime novega papeža, pa je tudi predsednik Slovaške škofovske konference, Stanislav Zvolensky, poudaril namen, da bi svetega očeta čim prej povabili na obisk v Slovaško. “Seveda ne takoj, toda v primernem času bomo obnovili naše vabilo za obisk Slovaške”, je pojasnil Zvolensky. To se bo morda zgodilo po veliki noči, še vedno v okviru jubilejnega leta Cirila in Metoda. “Škofje so pripravljeni na to”, pojasnjuje Zvolensky in dodaja, da sam ne bi ocenjeval možnosti, ali se bo papež vabilu odzval.

Slovenski jezuit in umetnik p. Marko Ivan Rupnik, ki je minuli teden na Slovaškem vodil duhovne vaje za slovaške škofe, novega papeža osebno pozna in ga ocenjuje kot ‘človeka globoke vere, Marijinega častilca in sočutnega človeka z globokim čutom za socialno pravičnost’.

Namestnik predsednika Češke škofovske konference, nadškof v Olomoucu, Jan Graubner, v izvolitvi Argentinca na položaj poglavarja katoliške Cerkve vidi ‘nekaj izjemno koristnega za Evropo’, saj bi staro celino zlahka nagovorili ‘živa vera in osebni odnosi Latinske Amerike’.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh