Zapri
Iskanje

Wisconsin: najmanj pet mrtvih v napadu z avtomobilom, papež moli za žrtve

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 11. 2021 / 10:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 11:33
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Wisconsin: najmanj pet mrtvih v napadu z avtomobilom, papež moli za žrtve

Wisconsin: najmanj pet mrtvih v napadu z avtomobilom, papež moli za žrtve
Nadškofija Milwaukee vabi vse vernike, naj se združijo v molitvi za vse vpletene v nesrečo, njihove družine in vse tiste, ki so doživeli hud pretres kot očividci nesmiselnega napada FOTO: Vatican Media
Pet ljudi je umrlo, več kot 40 pa je bilo ranjenih in poškodovanih, ko je voznik športnega terenskega vozila včeraj z vso hitrostjo prebil policijsko zaporo in zapeljal naravnost v udeležence tradicionalne parade v mestu Waukesha v ameriški zvezni državi Wisconsin.

Policija je doslej potrdila pet smrtnih žrtev, poroča STA, vendar se te številke lahko še spremenijo, ker pristojni še vedno zbirajo potrebne informacije. Policisti so storilca po napadu ujeli in je pridržan.

Ko je vozilo zapeljalo skozi policijsko zaporo, je za njim stekel najmanj en policist in streljal, da bi ga ustavil, in zaenkrat še ni jasno, ali je voznik pri tem utrpel kakšne poškodbe. Napad so posnele mestne kamere in gledalci parade z osebnimi telefoni. Avtomobil je zapeljal naravnost v skupino deklic, ki so sodelovale v paradi, in v godbo na pihala.

Policisti so storilca po napadu ujeli in je pridržan.

Po besedah šefa gasilcev Waukeshe, predmestja Milwaukeeja, so gasilci odpeljali v bolnišnice enajst odraslih oseb in 12 otrok, poškodovane pa naj bi s kraja dogodka vozili tudi drugi reševalci. Otroška bolnišnica je s parade sprejela 15 poškodovanih.

Politični predstavniki omenjene zveze države v ZDA ogorčeno komentirajo včerajšnji dogodek. Pravosodni minister Wisconsina Josh Kaul je napad označil kot »nagnusno dejanje«, tamkajšnji guverner Tony Evers pa je sporočil, da skupaj z ženo Kathy molita za Waukesho in vse otroke, družine ter člane skupnosti, ki jih je prizadel ta nesmiselni napad.

Predbožično parado v Waukeshi že 59 let prirejajo vsako nedeljo pred zahvalnim dnevom, ki ga bodo obhajali v četrtek.

Nadškofija Milwaukee moli za žrtve tragičnega dogodka

Med poškodovanimi v včerajšnjem napadu je tudi eden od duhovnikov v nadškofiji Milwaukee in večje število učencev tamkajšnje katoliške šole, poroča spletni portal Vatican News. Nadškofija zato vabi vse vernike, naj se združijo v molitvi za vse vpletene v nesrečo, njihove družine in vse tiste, ki so doživeli hud pretres kot očividci nesmiselnega napada.

Napada je osumljen 39-letni Darrell Edward Brooks Jr., Afro-Američan, ki ga tamkajšnji policisti že poznajo po obsežni kriminalni kartoteki, pred dvema dnevoma pa je bil pogojno izpuščen iz zapora.

Napadalec 39-letni moški afro-ameriških korenin

Aretirani osumljenec za napad je, kot navaja spletni portal Vatican News, 39-letni Darrell Edward Brooks Jr., Afro-Američan, ki ga tamkajšnji policisti že poznajo po obsežni kriminalni kartoteki, pred dvema dnevoma pa je bil pogojno izpuščen iz zapora. S preiskavo poskušajo ugotoviti, ali je bil z vozilom na poti na prizorišče drugega zločina in je v množico zapeljal nenamerno, ali pa je bil napad usmerjen prav v udeležence parade. Brooksa zaenkrat še ne povezujejo s terorističnim dejanjem.

Vigilija v spomin na žrtve tragedije v Wisconsinu FOTO: Vatican Media

Tudi papež moli za žrtve tragedije v Wisconsinu

Tudi papež Frančišek je zagotovil svoje molitve za vse žrtve in ranjene v nesmiselni tragediji ter izrazil duhovno bližino njihovim svojcem. Sožalni telegram, naslovljen na Jeroma Listeckega, nadškofa v Milwaukeeju, je v papeževem imenu podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Sveti oče duše vseh pokojnih izroča ljubečemu usmiljenju vsemogočnega Boga ter kliče »nebeških darov ozdravljenja in tolažbe nad ranjene in žalujoče svojce pokojnih«. Telegram se zaključi s papeževo prošnjo Bogu, da bi »vsem podelil duhovno moč, ki zmaga nad slehernim nasiljem in z dobrim premaga zlo«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem, ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi naše dnevne novice o družbi in Cerkvi bile še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej, za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh