Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Yorški nadškof v boju proti spolnim zlorabam

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 05. 2013 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Yorški nadškof v boju proti spolnim zlorabam

Anglikanski škof želi raziskati primer suma spolne zlorabe pri svojem predhodniku.

Anglikanski nadškof v Yorku, John Sentamu, želi imenovati neodvisno preiskovalno skupino, ki bi raziskala sume in obtožbe spolne zlorabe pri nekem pokojnem duhovniku. V primeru za obtoženega velja tudi njegov predhodnik, 73-letni nadškof David Hope, ki je zlorabil svoj položaj in omenjenega primera ni posredoval državnim oblastem. Po navedbah nemške katoliške agencije KNA je o tem minuli konec tedna poročala britanska medijska hiša BBC. Nadškof v Yorku tradicionalno velja za 'številko dve' v anglikanski hierarhiji, takoj za primasom anglikanske Cerkve, nadškofom v Canterburyju.

Omenjeni duhovnik, ki je umrl leta 2007, naj bi bil po navedbah BBC Robert Waddington, med leti 1984 in 1990 dekan stolne cerkve v Manchestru. Proti njemu je bilo vloženih več pritožb zaradi spolne zlorabe mladoletnikov. Po objavi v londonskem časniku 'The Times', je poročal BBC, naj bi Hope primer med leti 1999 in 2003 sicer raziskoval, vendar ga ni prijavil ne pristojnim za zlorabo v anglikanski Cerkvi ne tamkajšnji policiji.

Leta 2005 upokojeni Hope očitke odločno zavrača. Tedaj naj ne bi veljala nikakršna 'samodejna obvezanost', da je tovrstna dejanja potrebno prijaviti državnim oblastem. V primeru Waddingtona, ki je bil takrat že močno zaznamovan zaradi rakavega obolenja, je prišel do zaključka, da zazradi svojega zdravstvenega stanja ne pomeni nikakršne nevarnosti za otroke in mladostnike.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh