Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za mir v sebi, družini in svetu

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 12. 11. 2023 / 09:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2023 / 10:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za mir v sebi, družini in svetu
Mednarodna likovna kolonija in razstava »Umetniki za karitas.« FOTO: Jože Potrpin

Za mir v sebi, družini in svetu

V petek, 10. novembra, je v dvorcu Lanthieri v Vipavi Škofijska karitas Koper pripravila slovesno akademijo, hkrati kot zgodnji uvod v Teden karitas in odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v letošnjem avgustu, na 29. mednarodni likovni koloniji na Sinjem vrhu nad Ajdovščino: Umetniki za karitas pod naslovom »Mir tej hiši«.

Program je povezovala Nataša Nardin, za glasbo so poskrbeli godalni kvartet Immenso in priznana slovenska violinistka Inga Ulokina. Slavnostni zbor umetnikov, sodelavcev Karitas in organizatorjev prireditve, ljubiteljev umetnosti in druge imenitne goste so nagovorili škof dr. Jurij Bizjak, predstavniki občin Vipave, Ajdovščine in Nove Gorice, rektor Univerze v Novi Gorici dr. Boštjan Golob ter voditeljica projekta Umetniki za karitas, Jožica Ličen. Umetnike za Karitas in njihova dela je predstavila likovna kritičarka in strokovna spremljevalka kolonije in razstav Anamarija Stibilj Šajn. Koordinatorka celotnega projekta je bila Marjana Plesničar Jezeršek. Darovi za likovna dela so namenjeni pomoči zaradi vojne razseljenim otrokom. Razstava s 76 likovnimi deli bo na ogled do 28. novembra. Na voljo je bil dan tudi priložnostni katalog.

FOTO: Jože Potrpin 

Umetnost in dobrodelnost

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas že od leta 1995 s svojim navdihom za dobrodelnost zbira številne umetnike. Doslej je zapisanih kar 225 imen, poleg tega 562 različnih darovalcev iz vseh petih celin, ustvarili pa so več kot 3.300 likovnih del, od katerih je že več kot 2.600 našlo svoje lastnike, izkupiček pa je bil namenjen različnim projektom pomoči, ki jih izvaja Karitas.

Strokovni svet kolonije je v skladu s Pravilnikom izbral za letošnji Sinji vrh deset udeležencev iz različnih držav: Bagrat Arazyan iz Armenije, Eduard Belsky iz Ukrajine, Natalia Berezina iz Rusije, Nuša Dupalo – Loss iz Nemčije, Svitlana Lyashxhuk – Lebiga iz Ukrajine, Danilo Jereb, Milan Razboršek, Pavle Ščurk in Meta Šolar iz Slovenije. Kot častni gost se jim je pridružil tudi letošnji Prešernov nagrajenec Herman Gvardjančič. Izpod njihovih rok je nastalo šestindvajset likovnih del. Z deli, nastalimi na koloniji, in za njen namen darovanimi, ki bodo v naših krajih in hišah našla svoj prostor, vsi, ki sodelujejo v tem projektu, želijo sporočiti, da umetnost in dobrodelnost presegata delitve, spore, celo vojne.

Pozdravni nagovor rektorja Univerze v Novi Gorici dr. Boštjana Goloba. FOTO: Jože Potrpin   

Aktualnost gesla

»Ko smo se odločili za vodilo 'Mir tej hiši', najbrž nihče ni pomislil, kako bo aktualen. Vedno bolj čutimo, kako nam tega primanjkuje, odpirajo se razne stvari, ki gredo proti temu geslu. Znova pod tem naslovom okrepimo svoja prizadevanja za mir povsod, na vseh ravneh, od majhnih skupnosti do največjih,« je škof Bizjak poudaril v svojem pozdravnem nagovoru. »Mir v družini je podlaga in izhodišče tudi za mir med narodi. Tukaj se začne, najprej mir v sebi, nato v hiši. Od tukaj prihajajo vsi nadaljnji mir ali razdori. Naj naša potujoča razstava pripomore k temu miru v naših družinah in tudi skupnostih.«

Jožica Ličen pa je spomnila še na dejstvo: »'Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji'. In če danes pogledamo po tem našem ljubem svetu, od Bližnjega vzhoda do Ukrajine, do naših poplav in potresov, in vse kar doživljajo ljudje, dajmo se potrudit, da bo Gospod zidal naše hiše. Če bo v naših srcih mir, dobrota, bodo tudi hiše stale, marsikaj bomo znali narediti.« V povezavi s besedami novogoriškega podžupana Hareja glede sodelovanja pa je dejala, da so »umetniki za karitas prepotovali vso Evropo. Že toliko let gremo tudi v Trst in Gorico, kjer nas pridejo pogledat, kaj ustvarjamo tostran nekdanje meje. Z umetnostjo prideš prav povsod. Janez Pavel II. je rekel, umetnost in dobrodelnost bosta spremenili svet. Če ga bomo mi tukaj le malo, bomo že izpolnili svoje poslanstvo.«

Kupi v trgovini

Umirjena družina
Priročniki in vodniki
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh