Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za nizko plačilo se je želel cepiti že osmič

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 12. 2021 / 13:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2021 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za nizko plačilo se je želel cepiti že osmič
Skupaj je bil moški deležen sedmih odmerkov cepiva, prijet pa je bil pri poskusu osmega cepljenja. FOTO: Tatjana Splichal

Za nizko plačilo se je želel cepiti že osmič

Cepljenje proti covidu-19 je odgovorno dejanje, poudarja stroka. Lahko pa je tudi zlorabljeno, dodajajo policisti.

Tako so s Policijske uprave Kranj danes sporočili, da so kriminalisti zaradi manipulacije pri cepljenju kazensko ovadili pet moških z območja Gorenjske in Ljubljane, osumljenih kaznivega dejanja overitve lažne vsebine.

Sedemkrat v dveh mesecih

Prvoosumljeni se je v zadnjih dveh mesecih na cepilnem mestu v različnih terminih identificiral v imenu preostalih osumljencev in se zanje cepil, s čimer je zaradi pridobivanja EU covidnega potrdila spravil pristojni zdravstveni organ v zmoto.

Kdor spravi pristojni organ ali notarja v zmoto in s tem doseže, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi kar koli lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu, se kaznuje z zaporom do 3 let. Enako se kaznuje tudi, kdor uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino, čeprav ve, da je lažna.

Prijet pri poskusu osmega cepljenja

Za tri soosumljene je do prijetja prejel po en odmerek cepiva in bil na drugega naročen, za četrtega in zase pa je že prejel dva odmerka cepiva. Skupaj je bil torej moški deležen sedmih odmerkov cepiva, prijet pa je bil pri poskusu osmega cepljenja.

Četverica izrabila njegovo stisko

Policisti so zanj odredili pridržanje in ga s kazensko ovadbo prejšnji teden privedli na pristojno sodišče, ki je zanj odredilo pripor. Za prejeta cepiva je prejel nizko plačilo, četverica pa je za lastno korist izrabila njegovo stisko in osebne okoliščine ter ga kljub možnim posledicam za njegovo zdravje napeljala k izvršitvi kaznivega dejanja.

Kakšna kazen jim grozi?

»Kdor spravi pristojni organ ali notarja v zmoto in s tem doseže, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi kar koli lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu, se kaznuje z zaporom do 3 let. Enako se kaznuje tudi, kdor uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino, čeprav ve, da je lažna,« pojasnjujejo s PU Kranj.

Kupi v trgovini

Duhovno zdravje
Osebna rast
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh