Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začel se je postopek za beatifikacijo zakoncev Wojtyla

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 08. 05. 2020 / 10:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2020 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začel se je postopek za beatifikacijo zakoncev Wojtyla

Starša sv. Janeza Pavla II. sta na Poljskem zelo priljubljena.

Foto: Vatican Media

V Wadowicah na Poljskem se je včeraj uradno začel škofijski postopek za beatifikacijo Emilie in Karola Wojtyle, staršev papeža Janeza Pavla II., poroča Radio Vatikan. Prvi javni seji je sledila sveta maša, ki jo je obhajal krakovski nadškof Marek Jędraszewski. Postulator postopka msgr. Sławomir Oder, ki je bil tudi postulator v postopku za kanonizacijo papeža Janeza Pavla II., je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, da je celotna Cerkev na Poljskem to vest sprejela z velikim veseljem.

Postopka se veseli vsa Cerkev na Poljskem

Lika staršev sv. Janeza Pavla II. sta na Poljskem namreč zelo priljubljena, zato se začetka škofijskega postopka ne veselijo le škofje, ampak tudi poljski verniki. Zakonca Wojtyla sta znana tudi zunaj meja Poljske, zato se bodo po mnenju postulatorja tega razveselili tudi mnogi navdušenci in zvesti častilci svetega papeža.

Družina, privilegiran kraj za svetost

Po besedah msgr. Odra je družina privilegiran kraj za svetost. V pogovoru je navedel besede sv. papeža, ki je med sveto mašo ob kanonizaciji sv. Kinge dejal, da se svetniki rodijo iz svetnikov, rastejo ob svetnikih, živijo kot svetniki ter vabijo k svetosti. Janez Pavel II. je v tistem kontekstu govoril prav o družini kot o privilegiranem kraju, kjer svetost najde svoje korenine, svoj izvor, kjer lahko zori vse življenje. Zato svetost, ki jo je sv. Janez Pavel II. živel v domačem okolju in jo nato izpričeval s svojimi dejanji, ne preseneča.

Spodbuda in upanje v času pandemije

Na vprašanje, ali je začetek beatifikacijskega postopka v času izrednih razmer posebno znamenje, je postulator odgovoril, da epidemija ne more ustaviti dinamike Cerkve. Čeprav vsi spoštujemo zdravstvene predpise, Duh veje in deluje kadar in kakor želi. V času, ko nas navdaja določena žalost zaradi zaprtja in omejitev, ki so posledica epidemije, je po mnenju postulatorja sporočilo te vrste lahko v veliko tolažbo, spodbudo in tudi upanje za mnoge.

Zakon in otroci

Emilia in Karol Wojtyla sta se poročila 10. februarja 1906 v cerkvi sv. Petra in Pavla v Krakovu. Leta 1913 sta se preselila v Wadowice. Rodili so se jima trije otroci: najstarejši Edmund leta 1906, deset let pozneje Olga, ki je umrla takoj po rojstvu in krstu, leta 1920 pa Karol, bodoči papež Janez Pavel II. Mama Emilia je umrla 13. aprila 1929, dober mesec pred 9. rojstnim dnevom najmlajšega sina, in je pokopana v Krakovu. Oče Karol je skrbel za dom in otroka ter se z mlajšim sinom leta 1938 preselil v Krakov. Umrl je leta 1941, star 63 let.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh