Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začela se je obnova Jezusovega groba v Jeruzalemu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2016 / 07:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2018 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začela se je obnova Jezusovega groba v Jeruzalemu

Grob bo prvič znova odprt po več kot 200 letih.

V Jeruzalemu se je začela obnova najpomembnejšega krščanskega svetišča – Jezusovega groba v baziliki Božjega groba. Ekipa Tehniške univerze iz Aten, ki je obnovila tudi Akropolo, po navedbah ameriškega časnika Washington Post trenutno preverja statiko nagrobne kapele, ki je že precej ogrožena. Med obnovo bodo prvič po več kot dvesto letih znova odprli Jezusov grob. Obnovitvena dela naj bi trajala okoli devet mesecev, stroške pa bo v celoti pokril jordanski kralj Abdulah II.



Krščanske veroizpovedi v Jeruzalemu so so v letošnjem marcu dogovorile, da bodo posamično očistile ali pa zamenjale načete marmorne plošče v t. i. edikuli nad Jezusovim grobom, celotno konstrukcijo pa utrdile. Obnova je bila nujno potrebna zaradi pomankljivosti v gradnji v začetku 19. stoletja, škoda pa je predvsem nastala tudi zaradi teže številnih romarjev, ki obiščejo baziliko Božjega groba.

Prve raziskave so med drugim razkrile doslej neznano razpoko v skalah groba, ki je morda nastala zaradi pritiska stebrov kupole, zgrajene nad grobnico. Obnova se izvaja s sodobnimi sredstvi, poleg menjave marmornih plošč naj bi zidovje iz 12. stoletja, iz obdobja križarskih vojn, utrdili tudi s titanom.

Bazilika Božjega groba je skozi čas preživela številne preizkušnje, ki so povzročile večjo ali manjšo škodo: leta 1808 je svetišče zajel požar, leta 1927 je območje prizadel potres, leta 1949 je znova zagorelo in po oceni strokovnjakov bi bilo z obnovo potrebno začeti že pred desetletji.

Temeljito obnovo pa otežujejo zapleti z lastništvom in uporabniško pravico, saj si svetišče lasti kar šest krščanskih veroizpovedi.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh