Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek Dni škofjeloškega pasijona

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 28. 02. 2013 / 08:58
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Začetek Dni škofjeloškega pasijona

S tretjim srečanjem slovenskih pasijonskih krajev in z odprtjem razstave slik Jožeta Tisnikarja se danes začenjajo Dnevi škofjeloškega pasijona. Na ta način Škofja Loka kot najbolj znan slovenski pasijonski kraj ohranja pasijonsko kondicijo do naslednje uprizoritve teksta patra Romualda, ki bo čez dve leti.

Letošnji Dnevi škofjeloškega pasijon bodo minili predvsem v znamenju razstav, med katerimi bo osrednja razstava slik Jožeta Tisnikarja. Tematsko likovno razstavo 14 Tisnikarjev slik kot 14 postaj križevega pota so poimenovali Tisnikarjev pasijon.

Pestro dogajanje

Sočasno bodo drevi ob 19. uri, ko bodo na pasijonskem večeru predstavili tudi novo številko revije Pasijonski doneski in odprli razstavo "Processio Locopolitana – Škofjeloški pasijon, uprizorjen že na veliki petek 1713? Kaj pravijo pisma?". 21. marca bo Pasijonski večer: Dane Zajc – Križev pot, na cvetno soboto, 23. marca, pa še pasijonski dan na Mestnem trgu, kjer bodo pripravili različne delavnice, pokazala pa se bo tudi pasijonska konjenica.

Škofjeloški pasijon ponovno čez dve leti

V celoti bo Škofjeloški pasijon, ki ga je med letoma 1715 in 1727 kot najstarejše v celoti ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku zapisal Lovrenc Marušič – pater Romuald, ponovno predstavili leta 2015. Zahtevne priprave na uprizoritev pasijona, ki je bil v srednjeveškem jedru Škofje Loke nazadnje na ogled leta 2009, so medtem že v polnem teku. Strokovni odbor je začel s svojim delom, išče pa se še vodja projekta oziroma režiser, ki bo vodil veliko ekipo, v kateri bo med 600 in 700 igralcev.


O razstavi Jožeta Tisnikarja pišemo v zadnji številki Družine.

Foto: arhiv Družine / A. P.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh