Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadnji obisk tujega državnika v Pahorjevem mandatu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 12. 2022 / 12:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2022 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zadnji obisk tujega državnika v Pahorjevem mandatu
Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in slovenski predsednik Borut Pahor. FOTO: Bor Slana/STA

Zadnji obisk tujega državnika v Pahorjevem mandatu

Slovenski predsednik Borut Pahor na dvodnevnem obisku gosti avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna. Gre za zadnji uradni obisk tujega državnika v Sloveniji v mandatu predsednika Pahorja.

Predsednik naše severne sosede je v Slovenijo prispel včeraj. Na neformalni prijateljski večerji na gradu Strmol sta sinoči drug drugemu vročila odlikovanje, danes pa sta nadaljevala uradne pogovore o odnosih med državama ter izmenjala poglede o minulih dosežkih.

Več napora za uresničevanje pravic slovenske manjšine v Avstriji

Strinjala sta se, da bi morala Avstrija narediti več glede uresničevanja pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. »Mislim, da je prav zahtevati največ. Prav je, da pričakujemo, da se obveznosti iz mednarodnih pogodb in dvostranskih sporazumov v celoti izpolnjujejo,« je po navedbah STA poudaril Pahor. Dodal je, da pravice te manjšine ureja avstrijska državna pogodba (ADP) iz leta 1955 in da je Avstrija zavezana njenemu izpolnjevanju.

FOTO: Daniel Novakovič/STA

Da je obravnava slovenske manjšine v Avstriji odprto vprašanje, je priznal tudi avstrijski predsednik in dodal, da si Avstrija prizadeva za uradno priznanje nemško govoreče skupnosti v Sloveniji kot dela slovenske družbe. »Bilo bi razveseljivo, če bi bila izenačena z italijansko in madžarsko manjšino.«

Obžalovanje, ker Avstrija ni podprla članstva Bolgarije in Romunije v schengnu

Predsednika sta se zavzela, da bi Bosna in Hercegovina še ta mesec dobila status kandidatke za članstvo v EU ter izrazila obžalovanje, ker Avstrija v četrtek ni podprla članstva Bolgarije in Romunije v schengnu.

Obojestransko odlikovanje

Že včeraj zvečer je avstrijski predsednik slovenskemu predsedniku vročil odlikovanje Velike zvezde častnega znaka za zasluge za Republiko Avstrijo za njegovo izredno prizadevanje za poglobitev dvostranskih odnosov med Avstrijo in Slovenijo ter njegov prispevek h krepitvi vezi med obema narodoma v evropskem duhu, predsednik Pahor pa je vzajemno odlikoval avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna z najvišjim državnim odlikovanje Republike Slovenije – Redom za izredne zasluge za osebni prispevek k poglobitvi prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo ter h krepitvi vsestranskega sodelovanja obeh držav za družno, na skupnih vrednotah temelječo evropsko prihodnost.

27. klop

Danes bosta predsednika obiskala še Ptuj in na tamkajšnjem gradu postavila klop prijateljstva med državama. To bo zadnja, 27. klop, ki jo bo ob obisku tujih državnikov v Sloveniji postavil predsednik Pahor.

Nalaganje
Nazaj na vrh