Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvale misijonarjev ob Krištofovi nedelji: kamor se pelje, prinaša veselje množicam

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 24. 07. 2022 / 06:47
Oznake: Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2022 / 07:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahvale misijonarjev ob Krištofovi nedelji: kamor se pelje, prinaša veselje množicam
Krištofova nedelja nas povezuje v skupni molitvi in prošnji za varno vožnjo ter solidarnosti do naših misijonarjev v deželah, kjer prevozna sredstva še zdaleč niso samoumevna. FOTO: Ksenja Hočevar

Zahvale misijonarjev ob Krištofovi nedelji: kamor se pelje, prinaša veselje množicam

Krištofova nedelja, ki jo letos obhajamo danes, 24. julija, nas vsako leto v juliju poveže v skupni molitvi in prošnji za varno vožnjo na vseh poteh našega življenja. Ob blagoslovu vozil po župnijah je nabirka na to nedeljo že po tradiciji namenjena prošnji za srečno prevožene kilometre, zbrana sredstva MIVA Slovenija nameni za nakup vozil za v misijone.

V nadaljevanju objavljamo zahvale misijonarjev za darove MIVA Slovenija v lanskem letu.

s. Agata Kociper, Brazilija

Z lansko pošiljko denarja za nakup vozila Fiat Strada za Manikoré, ki leži v drugi amazonski škofiji, smo v začetku letošnjega leta končno uspeli kupiti avto in smo ga z ladjo že poslali do skupnosti sester v socialni center Manikoré. Sestre so skupaj z nekaj predstavniki socialnega centra z ladjo prišle v mesto po avto in s ponosom in veseljem pošiljajo dobrotnikom iz Slovenije vroče amazonske pozdrave z zahvalo in zagotovilom molitev ter pričevanjem, da koder se to vozilo pelje, prinaša veselje množicam otrok in mladostnikov, ki se v tem centru vzgajajo in pripravljajo na lepše in odgovornejše življenje.

Janez Krmelj, Madagaskar

Veliko veselje. Po dolgem načrtovanju, iskanju, tehtanju, po mnogih darovanih urah prostovoljcev in podjetij, v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije, Ministrstvom za obrambo in MIVO, se je zgodilo, kar so bile pred dvema letoma zgolj sanje, želje in besede, po Božji milosti in dobrih ljudeh pa so postale »meso«! V teh dneh sta na Madagaskar prispeli obe reševalni vozili, ki bosta pod okriljem združenja Akamasoa na razpolago za pomoč najšibkejšim in najbolj ranljivim skupinam prebivalstva na Madagaskarju daleč na podeželju. Unimog se je najbrž prvič podal na takšen teren. Po kamnih se bo treba voziti počasi, luknje pa kar dobro prenaša. Je pa kar »požrešen« v primerjavi s Tamom, ki je namenjen v Safato.

nadškof Martin Kmetec, Turčija

Zahvaljujem se za dar, ki ga je MIVA Slovenija namenila za nakup avtomobila za našo nadškofijo. Služil bo izključno pastoralnim potrebam nadškofije. Do sedaj smo imeli samo en star kombi, ki je mogel pokriti določene potrebe za moje pastoralne obiske in za duhovnike, ki nimajo vozila. Iskreno se vam zahvaljujem in kličem na vas vse, ki delate za misijone, Božji blagoslov. Naj vam Bog tisočkrat povrne, naj povrne vsem dobrotnikom, ki so na kakršenkoli način prispevali k temu daru za Cerkev starodavne Smirne. K zahvali se pridružujejo tudi naše sestre, ki so avtomobila še posebej vesele.

Alex Zephirin, Madagaskar

Hvala za vso vašo podporo Madagaskarju v vseh teh letih. To­krat ste nam pomagali pri nakupu štirih motorjev, ki služijo na štirih različnih misijonih. Duhovniki nimajo sredstev za nakup avtomobila, tudi vzdrževanje je velik strošek. Zaradi slabih cest je več podružnic dosegljivih le z motorjem in tudi stroški popravil so nižji. Tako bodo duhovniki res lahko dosegli tudi tiste najmanjše skupnosti kristjanov daleč na podeželju, ki vsakič posebej nestrpno čakajo prihod duhovnika.

Tomaž Mavrič, Kamerun

V imenu viceprovince lazaristov Kamerun in sester usmiljenk iz misijona v Yaoun­déju v Kamerunu vam pišem zahvalo za finančno podporo, s katero smo, skupaj s prispevkom še enega donatorja in lokalno podporo, semenišču omogočili nakup novega avtobusa Toyota Coaster s 26 sedeži. Z njim petindvajset semeniščnikov dnevno potuje v deset kilometrov oddaljen kraj na višji filozofski inštitut sv. Joseph Muknssa, kjer obiskujejo študij teologije in filozofije. Poleg prevoza do fakultete se vozilo uporablja za obisk in udeležbo seminarjev, pomoč v okoliških župnijah, obisk zapornikov in pri delu z ulično mladino. Vodstvo semenišča in semeniščniki smo tako zelo hvaležni za to pomembno darilo MIVA Slovenija, ki nam zagotavlja varno potovanje in služenje skupnosti.

Ambroise Gning, Senegal

Zahvaljujem se vaši ustanovi in vsem dobrotnikom, ki nam pomagate že vrsto let. Najprej ste nam pomagali pri nakupu vozila za enega od številnih misijonov, nato ste nam pomagali pri obnovi semenišča in sedaj tudi pri nakupu še enega vozila. Zaradi nemobilnosti domačih duhovnikov so ljudje v oddaljenih vaseh prikrajšani za vsa praznovanja, redna obhajanja zakramentov in tudi formacije. Sedaj bodo imeli duhovniki možnost bolj pogosto obiskovati oddaljene krščanske skupnosti in jim pomagati pri utrjevanju krščanske vere v večinsko muslimanskem okolju.

s. Vesna Hiti, Burundi

Da, misijonska postaja Ruzo je zelo oddaljena od glavnega mesta Bujumbure. Velik del poti, ki vodi do nas, je v slabem blatnem stanju. Novi avto nam bo pomagal premagati vse vozne ovire, da bomo lahko uresničile poslanstvo, ki nam je zaupano. V našem kraju namreč ni javnega prevoza. Zato bodo mnogi ubogi in bolni deležni tega prevoza. Zelo smo vam hvaležne za vašo gorečnost in nenavezanost, da vaše darove delite s tistimi, ki so v potrebi.

s. Zvonka Mikec, Mozambik

Sad velikodušnosti in srečne vožnje je prispel tudi v Mozambik, kjer smo 9. decembra dobili nov avto za večnamensko uporabo: za pastoralno delo po okoliških vaseh Namaache, za vse poti, ki jih prevozimo v pomoč našim že starejšim sestram misijonarkam, ki so celo življenje darovale in delale v teh misijonskih krajih, kakor tudi za naše začetnice, ti­ste, ki z velikim upanjem gledajo v prihodnost in se še danes odločajo za redovniški poklic. Res nimam dovolj besed, da bi se zahvalila, a ta zahvala je napolnjena z molitvijo predvsem naših starejših misijonark in z veselim nasmehom otrok, ko nas zagledajo ob prihodu na podružnice, največkrat pa smo me »župniki«, da z ljudmi podelimo Božjo besedo in evharistijo. Naj bo zato res blagoslovljen vsak vaš meter in kilometer prevožene poti, za katero ste darovali tudi za nas. Hvala, obrigada, khanimambo!

Nalaganje
Nazaj na vrh