Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalimo se svoji materi

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 25. 03. 2015 / 08:29
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahvalimo se svoji materi

Zahvalimo se svoji materi

Ob prazniku Gospodovega oznanenja zaznamujemo tudi materinski dan. Mavrica ponuja dve ideji, s katerimi lahko razveselite svojo mamico.
Ob prazniku Gospodovega oznanenja zaznamujemo tudi materinski dan. Spomnimo se naših mater, ki so nam s svojo ljubeznijo, skrbjo in podporo utirale pot v življenje. Zahvalimo se jim in jim podarimo majhno presenečenje.

Sedma številka Mavrice ponuja dve ideji, s katerimi lahko otroci razveselijo svojo mamico. Pri prvi vam bo na pomoč priskočila mama ali starejša sestra. Pripravite skupaj kremne rezine, se pri tem zabavate in veliko naučite ter skupaj preživite prijetno popoldne. Ni nujno, da se peke lotite prav na materinski dan. Tudi konec tedna ne bo prepozno. Za mamin praznik sta kremne rezine pripravili tudi 9-letna Meta in teta Breda, fotografirala pa jih je Mateja Reš.

Kako ste presenetili svojo mater, nam lahko pokažete s fotografijami, ki jih pošljete na Mavrica, Krekov trg 1, p. p. 95, 1001 Ljubljana ali na elektronski naslov mavrica@druzina.si.

Blejske kremne rezine

1. Najbolje je, če imamo na voljo pravokotni pekač velikosti 29 x 38 cm. Če nimamo modela, katerega obod lahko odstranimo, uporabimo pekač z visokim robom.

Potrebujemo:

• dva zavitka razvaljanega listnatega testa

Nastavimo temperaturo 250 °C in funkcijo kroženje zraka. Testo položimo na pekača, ki spadata k pečici. Ker se med peko skrči, ga je treba še malo razvaljati, da bo velikost pečenega ravno pravšnja.

Testo prepikamo do dna s »slaščičarskim glavnikom « ali vilicami, da se čim manj mehuri. Pekača hkrati postavimo v ogreto pečico in pečemo 5 minut. Če se delajo mehurji, pekač delno izvlečemo in večje mehurje prebodemo. Pečemo še 5 minut.

Če je vrhnji pekač bolj zapečen, ju zamenjamo (to opravi starejša oseba).

Pečemo še 5 minut. Temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 5 minut. Testo mora biti srednje rjavo zapečeno. Pečene plošče ohladimo kar na pekaču.

2. Zdaj pripravimo lonec prostornine vsaj 6 litrov in vanj damo:

• 13 dl mleka
• 70 g sladkorja
• 3 vrečke vaniljevega sladkorja

Vse zmešamo v loncu in segrejemo do vrenja.

3. Med tem v skledi z ročnim mešalnikom v gladko maso zmešamo:

2 dl hladnega mleka,
• 250 g moke in
• 9 rumenjakov.

Ko zavre, dobro vmešamo v to kremo pol litra mleka.

4. Razredčeno rumenjakovo zmes nato vlijemo v lonec z vrelim mlekom in ves čas mešamo z veliko metlico. To dela odrasla oseba. Krema je sprva zelo gosta. Potrebno jo je ves čas mešati in obenem privzdigovati. Mešati moramo do dna, sicer se krema prime. Kuhamo od 10 do 15 minut.



5. Medtem v mešalniku v zelo čvrst sneg stepemo:

• 9 beljakov in
• 250 g sladkorja.

Stepamo 10 minut! Sneg vmešamo v jajčno kremo.

6. Pečeno testo, ki je na pogled manj lepo, položimo na pekač. Prekrijemo ga s kremo, poravnamo in počakamo, da se ohladi.

7. Stepemo:

• 7 dl smetane in
• 4 žlice sladkorja.

Ne stepamo preveč. Če se nam zgodi, da jo stepemo premočno, dodamo še malo tekoče smetane in še rahlo stepemo.

8. Smetano razporedimo po jajčni kremi in pokrijemo s testenim pokrovom. Ta pokrov lahko na deski razrežemo na kvadrate ali pravokotnike primerne velikosti in enakomerno porazdelimo po kremi.

Posujemo s sladkorjem v prahu in shranimo na hladno.

Kremne rezine so najboljše prvi dan, pojesti pa jih je treba v treh dneh.

Mozaik

Poleg sladice pa lahko mamici podarite še nekaj, kar jo bo spominjalo na svoje otroke tudi takrat, ko boste zapustili udobno gnezdece. Namesto cvetja ji pripravite rožico iz mozaika, ki ne bo nikoli ovenela, ali si izberete drug motiv, ki bo razveselil mamo. Mojstri uporabljajo za izdelavo mozaika različna orodja in velikokrat tudi drage materiale. Mi bomo oblikovali mozaik preprosteje, kar iz ostankov keramičnih ploščic.

Potrebujemo:

- ostanke keramičnih ploščic,
- kladivo,
- disperzijsko lepilo(Mekol),
- kos vezane plošče za podlago,
- fugirno maso in lopatico,
- kos spužve ali staro krpo za čiščenje.

1. Najprej na primernem kraju (betonska tla, asfalt …) razbijemo ploščice na manjše koščke.

2. Na podlago s svinčnikom narišemo preprost motiv.


Varnost: Uporabi zaščitna očala. Razbiti koščki keramičnih ploščic imajo ostre robove in radi izpod kladiva frčijo naokrog.

Koščke razbitih ploščic po barvah razvrstimo na podlagi.

Na vezano ploščo nalepimo koščke keramičnih ploščic. Pri tem skrbno izbiramo barve in tudi različne odtenke istih barv. Počakamo nekaj ur, da se lepilo dobro posuši.

4. Pripravimo fugirno maso in špranje med kamenčki zalijemo – zafugiramo. Pri tem z lopatico potiskamo maso v špranje. Fugirno maso prodajajo v vseh trgovinah s keramičnimi ploščicami in gradbenim materialom. Masa je v obliki prahu, ki ga pred uporabo zmešaš z vodo. Upoštevaj navodila, napisana na embalaži.

5. Še preden se fugirna masa strdi, s spužvo ali staro krpo dobro obrišemo površino mozaika. Zdaj ploščice spet dobijo svoj lesk. Mozaik je dokončan. Pripravila in fotografirala ga je Silva Karim.


Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh